5x Hoe combineer ik een fulltime baan met een kind

5x Hoe combineer ik een fulltime baan met een kind
5x Hoe combineer ik een fulltime baan met een kind

Op je werk functioneren alsof je geen kind hebt, is een ding. Net zoals het een ding is om thuis de boel bij elkaar te houden alsof je niet fulltime werkt. Een dag gaat (helaas) nooit bestaan uit meer dan 24 uur. Daarom is het zo belangrijk om keuzes te maken. Oftewel wat geef je uit handen als het gaat om de zorg van je kind? Zonder schuldgevoel!

Wat voor werkende ouder ben jij?

Kan dat een drukke baan combineren met de zorg voor je baby? Zeker. Wat de beste manier is voor jou – en je partner -, daar kan je achterkomen. Het is namelijk onnodig om steeds het gevoel te hebben dat je moet kiezen tussen je carrière en je kind. Een vaste formule is er niet dus geef jezelf de tijd om deze werk-gezin situatie in te vullen.

5x Hoe combineer ik een fulltime baan met een kind

De officiële Pro Parents mening is dat jij dit beste weet. Tientallen babyhapjes vooruit koken is niet per definitie dé manier om een perfect work-life balance te creëren om het zo maar te zeggen. Hieronder vind je een aantal richtlijnen, ideeën en voorbeelden om je te inspireren.

1.Wat voor ouder wil ik zijn?
Dit is een vrij fundamenteel punt en voor iedere ouder totaal verschillend. Zodra je hier het antwoord op weet, kun je – mocht dit nodig zijn – je ritme aanpassingen. Is dat minimaal 3 keer per week ’s avonds thuis eten? Je kinderen meegeven wat je doet op je werk? De invulling is aan jou.

2.Creëer Goede Ouderervaringen

Balans is key. Ontdek waar je naast je werk van geniet, waar je écht gelukkig van wordt als ouder en gooi je week vol met Goede Ouderervaringen. Je kinderen voorlezen. Of met ze knuffelen. Het kan van alles zijn.

3.Neem een schoonmaker
Sommige ouders voelen zich ongemakkelijk bij het uitbesteden van huishoudelijke taken. Vraag je af waarom dit is. Laten we vast verklappen dat je gemiddeld 24 uur per week bezig bent met schrobben, wassen en stofzuigen. Wat je allemaal kunt doen in die uren..!

4.Geef grenzen aan op je werk
Komt uit de vraag: ‘Wat voor ouder wil ik zijn?’ dat jij elke woensdagmiddag met je kinderen in de zandbak wil zitten, maak dit dan bespreekbaar bij je werkgever. Laat weten waarom je die paar uur de telefoon niet opneemt en wanneer je zaken inhaalt. Schuldgevoel is absoluut nergens voor nodig: uit onderzoek is gebleken dat mensen die flexibel werken net zo effectief zijn.

5.Synchroniseer agenda’s met je partner
Oprichter Joyce van Pro Parents zit op zondag sowieso een half uur met haar man op de bank om door te nemen wie wat doet in de aankomende week. Zo weten ze waar ze aan toe zijn en voor welke momenten nog een compromis of oppas geregeld moet worden.

Wordt nog beter in het combineren van werk & gezin

Zodra je een drukke baan combineert met een gezin komt er van alles op je af. Kiezen tussen je kind, je baas en jezelf: we merken dat werkende ouders – en aanstaande ouders – hiermee worstelen. Daarom organiseren we op donderdag 9 juni een nieuwe Masterclass Werkende Ouders. Samen met de groep maak je een stap in je zelfkennis en zelfbewustzijn en besteden we tijd aan thema’s als schuldgevoel en het uitbesteden van zorg. Iets voor jou? Ontdek meer over de Masterclass Werkende Ouders. Wacht niet lang met inschrijven, het aantal plekken is bewerkt.

 

 

Over de auteur

Joyce is expert werkend ouderschap en founder van Pro Parents. Ze is moeder van een dochter en een zoon, op de basisschool. Als bedrijfsantropoloog en opvoedkundige deed Joyce onderzoek naar identiteit en organisatiecultuur, met specialisaties in professionele identiteit en coping-strategieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *