5x Willen wij het Zweedse kinderopvangsysteem?

5x Willen wij het Zweedse kinderopvangsysteem?
5x Willen wij het Zweedse kinderopvangsysteem?

Zweden, de holy grail van het ouderschapsverlof, dat heeft elke werkende ouder weleens opgepikt. Om het concreet te maken: 480 dagen betaald verlof, vrij te verdelen tussen beide ouders. Alleen hoe goed werkt dat in de praktijk en is het een systeem dat we in Nederland willen?

5x Het Zweedse kinderopvangsysteem

Femke Sterken van Me-To-We ging op onderzoek uit en stuitte op een aantal interessante bevindingen. Pro Parents zet de kenmerken van het Zweedse kinderopvangsysteem voor je op een rijtje, kun je zelf beslissen of je een enkeltje Scandinavië boekt of toch liever in Nederland blijft.

  1. Die 480 dagen ouderschapsverlof kunnen in Zweden verdeeld worden onder beide ouders, toch gebeurt dit weinig. Ook in het noorden loop je kansen mis op de arbeidsmarkt als je er te lang uitstapt. Vaak nemen de vrouwen verlof op om de mannen te ontzien.
  2. In Zweden gaat je kind na die 480 dagen naar de opvang, dat ligt vrijwel vast. Maar dat is wel een gratis kinderdagverblijf, geleid door universitair geschoolde juffen die een hoog niveau hanteren. Eigenlijk is het meer een soort voorschool.
  3. Zodra het tijd is om naar school te gaan, komen kinderen in een klas met maximaal 15 leerlingen en Zweedse scholen weten niet wat een luizenmoeder is. Daar wordt allemaal voor gezorgd.
  4. Doordat ouders 5 dagen per week naar de opvang rijden en dat voor 10 à 12 uur per dag, zien ze hun kind bijna niet. Vaak weten ze ook niet precies wat er in hun leven speelt. De Zweedse overheid biedt daarvoor een gratis oudertraining aan, een basis, maar het lost dit probleem niet op.
  5. Vaders en moeders waarvan er één (langdurig) thuisblijft en één werkt, kennen ze niet in Zweden. Ook ouders die beide parttime werken, komen niet voor, daar is het leven te duur voor.

Wil je het hele artikel van Me To We lezen?: Waarom we niet echt jaloers hoeven te zijn op de Zweedse kinderopvang

Direct in je mailbox

Ontvang best practices van toonaangevend werkgevers, de laatste wetenschappelijke inzichten en een inkijkje in de uitdagingen van werkende ouders. Niks missen? Volg Pro Parents ook op Twitter.

 

 

Over de auteur

Joyce is expert werkend ouderschap en founder van Pro Parents. Ze is moeder van een dochter en een zoon, op de basisschool. Als bedrijfsantropoloog en opvoedkundige deed Joyce onderzoek naar identiteit en organisatiecultuur, met specialisaties in professionele identiteit en coping-strategieën.

Een reactie op “5x Willen wij het Zweedse kinderopvangsysteem?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *