Logistieke puzzel & schuldgevoel: wat werkt?

Logistieke puzzel & schuldgevoel: wat werkt?
Logistieke puzzel & schuldgevoel: wat werkt?

Een baan én een gezin, zelfs de Europese Commissie heeft inmiddels door dat hier een uitdaging zit. Om een betere work-life balance  te creëren, lanceerde Pro Parents afgelopen week een programma dat aanstaande ouders helpt de twee te combineren.

Steeds vaker zijn werknemers op zoek naar de balans tussen carrière en kind. Ouders- vaders én moeders- willen namelijk een goede ouder zijn, maar zichzelf ook intellectueel blijven ontwikkelen. De rol van werkende ouder confronteert je met fundamentele vragen: Wie wil je zijn als mens, als ouder? En wat wil je je kind meegeven?

Logistieke puzzel & schuldgevoel

Voor werkende ouders is hun leven regelmatig een logistieke puzzel. Toch is het omgaan met zaken als schuldgevoel vaak lastiger. In een achtergrondartikel van het AD over Pro Parents vertelt een moeder: “Ik zag mijn dochter zitten op de crèche, als laatste, met haar jasje en rugzakje..de tranen sprongen in mijn ogen.”

Belangrijke inzichten

Ons programma focust zich niet alleen op het vinden van een nieuw levensritme en het aanpakken van logistieke uitdagingen. Ook het omgaan met emoties krijgt veel aandacht. We brengen een leerproces op gang dat zelfkennis en het zelfbewustzijn vergroot. Je handelt hierdoor bewuster en komt tot een betere besluitvorming. Belangrijk, want soms ontkom je er niet aan dat je sleutel momenten in je gezin mist. De uitdaging is om ook dan gevoelsmatig achter jezelf te blijven staan.

Meer zoals Mark Zuckerberg

Nee, de mannen worden niet overgeslagen. Ook zij worden geconfronteerd met beeldvorming, traditionele rolpatronen en fundamentele keuzes. In alle vrijheid kunnen beslissen tijdelijk minder te werken, is zo’n keuze. En dan zonder dat je baas of collega’s denken dat je je carrière niet meer serieus neemt. Mark Zuckerberg , de CEO van Facebook, doet het trouwens gewoon. Hij neemt twee maanden verlof om bij z’n dochtertje Max te zijn. En zeg nou niet dat hij geen ambities of een drukke baan heeft.

Lees meer over Pro Parents:
Het programma: Pro Parents Aanstaande Ouders
Onze perslancering
Het complete plan van de Europese Commissie

 

 

Over de auteur

Joyce is expert werkend ouderschap en founder van Pro Parents. Ze is moeder van een dochter en een zoon, op de basisschool. Als bedrijfsantropoloog en opvoedkundige deed Joyce onderzoek naar identiteit en organisatiecultuur, met specialisaties in professionele identiteit en coping-strategieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *