De 4 effecten van betaald ouderschapsverlof

De 4 effecten van betaald ouderschapsverlof
De 4 effecten van betaald ouderschapsverlof

Betaald ouderschapsverlof, kost dat echt zoveel? Het is vooral de lijst met voordelen die opmerkelijk is. Zo heeft de VS een laag percentage ouders dat zich ouderschapsverlof kan permitteren en tegelijk een van de hoogste babysterftecijfers. Ontdek wat Europa goed doet op dit gebied en waarom dit zo waardevol is, ook voor vaders.

In de Huffington Post verscheen onlangs een artikel over de kracht van betaald ouderschapsverlof. Of eigenlijk eerder over hoe onze Amerikaanse buren verbeteringen moeten invoeren. Hieronder de belangrijkste voordelen:

  1. Het babysterftecijfer is vermoedelijk lager doordat ouders in alle rust voor hun ongeboren baby kunnen zorgen (check-up’s bij het consultatiebureau etc.)
  2. Meer moeders wagen zich aan borstvoeding, wat ziektes helpt voorkomen en ‘billions in hospitalization’ bespaard
  3. In de VS is 1 op de 4 vrouwen binnen twee weken weer aan het werk door het ontbreken van goeie regelingen, wat het risico op moedersterfte aanzienlijk vergroot.
  4. Het geeft vaders de kans om een deel van de zorg op zich te nemen. IJsland geeft beide ouders 3 maanden betaald ouderschapsverlof. Drie jaar later deelt nog steeds 70% van de ouders de zorgtaken.

Wil je meer weten? Lees het hele artikel: The Intended Consequences of Paid Leave

Direct in je mailbox

Ontvang best practices van toonaangevend werkgevers, de laatste wetenschappelijke inzichten en een inkijkje in de uitdagingen van werkende ouders. Niks missen? Volg Pro Parents ook op Twitter.

 

 

Over de auteur

Joyce is expert werkend ouderschap en founder van Pro Parents. Ze is moeder van een dochter en een zoon, op de basisschool. Als bedrijfsantropoloog en opvoedkundige deed Joyce onderzoek naar identiteit en organisatiecultuur, met specialisaties in professionele identiteit en coping-strategieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *