Feiten en fabels: wat is normale babyslaap?

Lees deze Beschuit met Feiten

Iedere maand serveren we een nieuwe Beschuit met Feiten: wetenschappelijk onderbouwde informatie voor ouders over werkend ouderschap, in hapklare brokken, zonder zoete opsmuk. Betrouwbaar. Begrijpelijk. Benaderbaar.

Feiten en fabels: wat is normale babyslaap?

  1. Home
  2. Werk & ouderschap
  3. Feiten en fabels: wat is normale babyslaap?

Wat is normale babyslaap? Feiten en fabels ontrafeld.

Slaaptekort heeft een impact op het hele gezin. Veel ouders grijpen alles aan om te zorgen dat hun baby en zijzelf kunnen doorslapen. Maar hoe zit het nu precies? Wat is eigenlijk ‘normale’ babyslaap? Wat zeggen de cijfers? We zetten hieronder de belangrijkste inzichten op een rij.

Slapen als een baby?

Het belangrijkste om te weten is dat ‘slapen als een baby’ feitelijk betekent dat baby’s nog geen ritme hebben zoals volwassenen dat wel hebben. Zodra ze net geboren zijn slapen baby’s nog alsof ze in de buik zitten: af en aan verspreid over de dag en nacht. Baby’s zijn vaak in de avond het meest wakker. Langzamerhand ontstaat er gedurende de eerste weken en maanden meer ritme, daar hoef je niets aan te doen.

In slaap helpen

In het eerste jaar beginnen de meeste baby’s rond 22.00 uur aan de nachtslaap. Uit Italiaans onderzoek blijkt dat de meeste pasgeboren baby’s in slaap worden geholpen door de ouders. Dat gebeurde door ze aan de borst in slaap te laten vallen (32.8%), door ze in de armen te houden (35,1%) of in slaap te wiegen (9,5%). Veel ouders doen wel een poging om hun kinderen meer en meer alleen in slaap te laten vallen, maar met negen maanden zijn tweederde van de ouders in dit onderzoek alweer terug bij in slaap helpen, of zijn hier nooit echt mee gestopt.

Hazenslaapjes

De meeste baby’s slapen het eerste half jaar kort en onregelmatig verspreid over de dag. Hazenslaapjes zijn normaal. Een slaapcyclus van een baby duurt namelijk 45 tot 50 minuten, die ze langzamerhand aan elkaar gaan rijgen. Dit proces gaat langzaam, maar het gebeurt wél. En het gaat vanzelf. Wanneer baby’s meerdere cycli aan elkaar gaan slapen ontstaat er een patroon van een ochtenddutje en middagdutje. Ziek, bang of gestrest? Dan worden baby’s weer vaker wakker.

Pro Parents is er voor ouders die werken. En voor werkgevers die dat zo willen houden. Samen bouwen wij het support system dat iedere ouder verdient. Slimme technologie, wetenschappelijk onderbouwde informatie en een netwerk aan experts die 24/7 voor je klaarstaan. Dat is inclusief werkgeverschap. Als een Pro. Ook het verschil maken voor werkende ouders? We vertellen je graag meer

Als bedrijf goed omgaan met Ouderschap op de werkvloer?

Maak een afspraak voor een strategie gesprek en ontdek hoe wij bedrijven ondersteunen. 

Wanneer gaat mijn baby doorslapen?

Ouders vinden het wachten op het doorslapen bij hun baby vaak pittig. Het slaaptekort heeft immers een impact op het hele gezin. Veel ouders grijpen dan ook alles aan om te zorgen dat hun baby en zijzelf kunnen doorslapen. “Wanneer gaat mijn baby doorslapen?” wordt dan ook vaak ingetikt op Google.

In het eerste jaar verschillen baby’s onderling het meest van elkaar als het gaat om slaap. Dit zie je ook in Figuur 1. Na het eerste jaar kruipen de gemiddelden langzaam naar elkaar toe. Er zijn baby’s die ongelofelijk veel slapen (tot wel 19 uur) en baby’s die erg weinig slapen (zo’n 9 tot 10 uur). Al deze baby’s passen in de range van een normale ontwikkeling.

Veel baby’s worden regelmatig wakker tijdens de eerste maanden na de geboorte. Een klein deel van de baby’s, ongeveer 5 procent, meldt zich na een paar weken ‘s nachts niet meer. Dat valt allemaal binnen de norm. Na een jaar wordt een gemiddelde baby nog één à twee keer per week ’s nachts wakker. Snotterig, je (te) weinig gezien, of een veranderde situatie? Reken maar dat je baby jouw geruststelling nog iets vaker nodig heeft en vaker wakker wordt ‘s nachts.

Figuur 1: : De gele lijn illustreert het gemiddelde aantal uur slaap van kinderen tussen 0 en 6 jaar. Deze neemt af met de leeftijd. In donkerblauw zie je de variatie tussen kinderen. Deze variatie is het grootst in het eerste levensjaar.

De appel valt niet ver van de…

Daarnaast is het belangrijk te onthouden dat er veel individuele verschillen zijn: je hebt kinderen die weinig slaap nodig hebben en kinderen die veel slaap nodig hebben, je hebt kinderen die beter vroeg naar bed zouden moeten gaan en kinderen waarvoor het niet zo erg is als ze laat in bed ligggen. Kortom: er zijn uilen en leeuweriken, kortslapers en langslapers. Het is zinvol om in de familie eens om je heen te kijken, ze hebben dit vaak geërfd van één van de ouders.

Wat kan helpen

De beste kans op aaneengesloten slaap zit aan het begin van de slaap. Je baby of peuter al om zes of zeven uur op bed leggen betekent dat vaak direct deze aangesloten periode volgt en hij of zij rond twaalf uur ‘s nachts zich misschien alweer meldt. Een routine voorafgaand aan het ‘s avonds in bed leggen kan verder helpen de slaapduur iets te verlengen. Denk daarbij aan een bad, een massage of een verhaal of liedje.

Beweeg mee

Verder is de realiteit dat je je als ouder maar beter kan verhouden tot onderbroken nachten in plaats van hopen dat het snel voorbij gaat. Uit onderzoek is gebleken dat vaders die overdag en ‘s nachts betrokken zijn bij het kalmeren van het kind, de slaap van de moeder én van het kind verbeteren. Verder is het nuttig om je door je omgeving te laten steunen om zelf voldoende aan je slaap toe te komen. Misschien kan een buurvrouw een uurtje gaan wandelen met de kleine, of een vriend even oppassen terwijl jij een middagdutje doet.

De clichés zijn waar

De beste adviezen? Dat zijn toch de clichés: -doe wat werkt voor iedereen in je gezin-, -elke dag is er één- en -go with the flow-. Kinderen vinden het fijn als je ‘s nachts ook beschikbaar bent en reageert wanneer ze je nodig hebben. Zo leren ze erop vertrouwen dat je ouder(s) voor je zorgen wanneer je dat nodig hebt.

Goed advies

De experts van Pro Parents weten wat werkt, voor wie en waarom. Zij delen hun kennis en bieden fysieke en mentale hulp in onze Ouder App en op deze website. Wetenschappelijk onderbouwd en up-to-date.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

Je kunt de bronnen bij dit artikel opvragen door een mail te sturen aan info@proparents.nl.

Wil jij vaker dit soort blogs ontvangen? Wij hebben een nieuwsbrief! Je kunt je hieronder inschrijven.

Marilene de Zeeuw

Gerelateerde nieuwsberichten

Werk mee aan onze missie

Wil jij het verschil maken voor de werkende ouders van nu en morgen? Bekijk onze vacatures of neem contact op.



Ik heb interesse in een Demo
van het Pro Parents Platform

Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

    Ik ben:

    Op de hoogte blijven?

    Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief over werk & ouderschap!