Het nieuwste hokje: Werkend Ouderschap

Het nieuwste hokje: Werkend Ouderschap
Het nieuwste hokje: Werkend Ouderschap

Iedere keer dat je ergens leest ‘werkende moeder’ en het begrip ‘werkende vader’ in het artikel ontbreekt. Iedere keer dat ik over het thema ‘ouderschap op de werkvloer’ praat en mensen antwoorden dat dit voor vrouwen écht belangrijk is. Dit bevestigt een onderliggende focus: Het is de primaire taak van de vrouw om voor kinderen te zorgen. Laten we afstappen van het idee dat het combineren van werk en gezin een ‘gender ding’ is en het geheel in ander hokje plaatsen, het juiste hokje: Werkend Ouderschap. 

Waardeoriëntaties vertellen wie je bent, ze sturen je denken en daarmee ook je gedrag en hoe je je voelt. Het belemmert je om alternatieven te zien, om los te komen van ‘de blikken van buiten’, en de ongeschreven regels, die zijn geadopteerd als maatschappelijke norm. Wellicht zijn we beter af zonder anekdotes van vaders die niet uit een meeting durven lopen om een ziek kind op te halen of high performing moeders die trots zijn dat ze het schoolplein van hun kind nooit zien?

C-level mannen op het schoolplein

Zelfs nu C-level mannen zich vaker uitspreken en er zorgende vaders zijn die het schoolplein vullen, zitten we nog met gender ongelijkheid. Niet gek, want lang zijn we groot gegroeid met het ‘kostwinnermodel’; de vrouw zorgt, de man maakt het geld. De clou is denken vanuit een ander perspectief. Wanneer we gender ongelijkheid de wereld uit willen helpen, is het belangrijk dat we focussen op wat ouders nodig hebben op de werkvloer.

Met ouderperspectief kom je tot de kern

Wanneer je praat over het combineren van werk en gezin vanuit een ouderperspectief, kom je namelijk sneller tot de kern: Hoe wil je leven als mens? Hoe wil je dat je kinderen opgroeien? Wat is volgens jou een goeie vader? En een goeie moeder? Waar past werk in dit geheel? Wat leert je kind, over het werk dat jij doet?

Om succesvol te zijn in het combineren van een baan met een gezin is het belangrijk te reflecteren en met een helikopterblik naar je eigen proces te kijken. Vanuit deze basis kunnen werkende ouders strategieën ontwikkelen waar ze op terug kunnen vallen. Met de kennis en begeleiding die we meegeven in onze trainingen kunnen ouders met theoretische inzichten en praktische tips hun nieuwe levensfase als werkende ouder goed managen.

Wat kan Pro Parents voor je doen?

Pro Parents heeft de know-how, kennis en het talent om werkgevers en werknemers te verbinden. Onze trainingen geven werkgevers de kans om hun aanstaande ouders een goede start te geven. Zo investeren we samen in de generatie van de toekomst. Daar worden ouders blij van. Baby’s trouwens ook. Meer weten over onze aanpak? Schijf je in voor onze nieuwsbrief  of bekijk onze trainingen.

 

 

Over de auteur

Joyce is expert werkend ouderschap en founder van Pro Parents. Ze is moeder van een dochter en een zoon, op de basisschool. Als bedrijfsantropoloog en opvoedkundige deed Joyce onderzoek naar identiteit en organisatiecultuur, met specialisaties in professionele identiteit en coping-strategieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *