Hoe is het thuiswerken voor ouders? Joyce Knappe bij RTL Nieuws

Hoe is het thuiswerken voor ouders? Joyce Knappe  bij RTL Nieuws
Hoe is het thuiswerken voor ouders? Joyce Knappe  bij RTL Nieuws

De Coronacrisis is een bijzondere en ingrijpende tijd, die van de hele samenleving een enorm aanpassingsvermogen vraagt. En in het bijzonder van ouders, die ineens thuiswerken en hun kinderen de hele dag om zich heen hebben. Joyce Knappe, directeur van Pro Parents spreekt vanavond met RTL Nieuws over deze nieuwe realiteit in het leven van ouders en waar ze tegenaan lopen.

“Jij 8 uur werken, je partner 8 uur werken en 4-5uur homeschooling, is niet realistisch voor thuiswerk-ouders sinds de scholen zijn gesloten. Werkende ouders staan voor een enorme omschakeling in zeer korte tijd waar ze met hun gezin een nieuw ritme moeten zien te vinden. “Uitdagingen zijn praktisch over dagschema’s en ineens onderwijs geven maar ook emotioneel. Deze tijd geeft voor iedereen spanning en vraagt van dag tot dag aanpassingen, waarin mensen continue het nieuws van minuut tot minuut volgen. Dat geeft bij iedereen spanning en dus ook bij kinderen. Kinderen zoeken meer nabijheid en geruststelling of kunnen driftbuien krijgen, iedereen moet fysiek afstand houden terwijl kinderen verlangen naar nabijheid. Dat vraagt veel van ouders.” De belangrijkste tips voor ouders: als eerste: blijf samen gezond, organiseer je nieuwe gezinsleven door je werkgever te betrekken bij je gezinsplanning; communiceer bijvoorbeeld je bereikbaarheid in je emailhandtekening. En daarnaast sta stil bij de emoties in je gezin, erken dat dit veel vraagt van iedereen.”

Samen met verschillende partners, psychologen en pedagogen hebben wij dan ook het initiatief genomen om handvatten te ontwikkelen voor ouders, in deze tijd. Ook werkgevers stellen ons veel vragen.

Vanaf vrijdag 27 maart komt als eerste de tipsheet voor ouders: praktische handvatten en manieren om in gesprek te gaan met je gezinsleden. Die delen we online en via social media. Heb jij zelf fantastische tips voor ons om te delen of specifieke vragen die we beslist moeten meenemen? Laat het ons weten!

Over de auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *