Ik droom van iets dat ‘thuis’ heet

Ik droom van iets dat ‘thuis’ heet
Ik droom van iets dat ‘thuis’ heet

Iedereen kan van alles zeggen, maar het belangrijkste is dat jij je goed voelt als ouder. Pro Parents deelt een stukje herkenning. ‘Je telefoon, die is belangrijk toch?’ zegt mijn zoon. ‘Nee hoor’, lieg ik een beetje… Elke keer beantwoordt een ouder de vraag: wat betekent het écht om een werkende ouder te zijn

Ik lees mijn zoon voor, snuif met mijn neus tussen de blonde haren in zijn nek en ontspan. De race richting zomervakantie is in volle gang en ik heb toch echt die ene borrel afgezegd om een avond extra thuis te zijn, samen de kids naar bed te brengen en met een kop thee op de bank te ploffen. Status van bewuster leven: goed. Maar dan..

Het voorleesboek ligt naast me. ‘Leuk mama, je kan mooi lezen, je bent lief’, zegt mijn zoon. Hij is zenuwachtig en nestelt zich in mijn schoot. Ik heb mijzelf losgeweekt na weken non-stop werken. (Leuk zo’n eigen bedrijf en ja klopt, ik heb het zelf bedacht en ik ben heel dankbaar dat de wind in de zeilen staat). Vanavond bij het naar bed brengen, lees ik voor: ‘De reus zuchtte. “ik bezit een reusachtig kasteel, een paleis, maar alleen is maar alleen. Het is geen echt huis. Het leeft niet. Ik droom van iets dat thuis heet; een nestje om gelukkig te zijn, veilig en geliefd”’.

‘Je telefoon, die is belangrijk toch?

Ik ben moe, heb zo hard gewerkt. Middenin het verhaal staat mijn zoon op en loopt naar de badkamer. Hij wandelt terug naar de slaapkamer in zijn glow in the dark spiderman pyjama met mijn telefoon in z’n handen. ‘Hier mama, ik heb even je telefoon gepakt, die is belangrijk toch?’

‘Nee hoor, hij is niet belangrijk’, lieg ik een beetje. Ik heb mijn telefoon nu wel steeds bij mij hè, dat heb jij goed gezien, omdat ik in deze tijd zo druk ben met mijn werk.’

‘Ja’, zegt hij gevolgd door: ‘wij mogen niet steeds met de iPad of televisie.’

‘Nee’, zeg ik.
‘Dan krijg je last van je ogen’, antwoordt hij.
‘Ik heb ook last van mijn ogen’, zeg ik.
‘O, dat is niet fijn’, zegt mijn kleine mannetje.
‘Nee lieverd, dat is echt helemaal niet fijn.’
‘Gaat het wel weer over?, vraagt hij.
‘Ja lieverd, als je niet te lang doorgaat en daarna echt rust neemt.’
‘Gelukkig’, zegt hij.
‘Ja heel erg gelukkig’, zeg ik.

‘De reus draaide zich snel om, om ons niet te laten zien dat er een reusachtige traan over zijn wang gleed. ‘je bent niet alleen; je bent omringd door vrienden die om je geven! Vriendschap en liefde kunnen hartzeer genezen’, lees ik verder.

Inmiddels, echt helemaal uitgerust, zijn mijn leefregels weer her-ingevoerd:

  1. 3x per week thuis met het gezin eten
  2. Regelmatig een digitale detox
  3. Samen lezen/spelen (vooral uit je eigen comfort-zone en úit je hoofd)

Meer lezen over leefregels en focus aanbrengen in het combineren van werk en gezin?

Ontvang hier best practices van toonaangevend werkgevers, de laatste wetenschappelijke inzichten en een inkijkje in de uitdagingen van werkende ouders.

In een werkomgeving die ouders voldoening geeft, is de combinatie van werk en gezin de sleutel tot succes. Onze leiderschapsprogramma’s geven werkgevers de kans om hun medewerkers in deze levensfase, een goede start te geven. Daar worden ouders blij van, hun kinderen trouwens ook.

Kiezen tussen je kind, je baas en jezelf: we merken dat werkende ouders – en aanstaande ouders – hiermee worstelen. Daarom organiseren we op woensdag 22 juni weer een Masterclass Werkende Ouders. Samen met de groep maak je een stap in je zelfkennis en zelfbewustzijn en besteden we tijd aan thema’s als schuldgevoel, focus en het uitbesteden van zorg. Iets voor jou? Ontdek meer over de Masterclass Werkende Ouders en schrijf je in. Wacht niet te lang, want het aantal plekken is beperkt.

 

 

Over de auteur

Joyce is expert werkend ouderschap en founder van Pro Parents. Ze is moeder van een dochter en een zoon, op de basisschool. Als bedrijfsantropoloog en opvoedkundige deed Joyce onderzoek naar identiteit en organisatiecultuur, met specialisaties in professionele identiteit en coping-strategieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *