Ouderschap en leiderschap

Ouderschap en leiderschap
Ouderschap en leiderschap

“Iedereen weet hoe baby’s worden gemaakt, maar niemand weet hoe vaders worden gemaakt.” Leiderschapstrainer Remco Claassen slaat hiermee wat mij betreft de spijker op zijn kop. Want daar stonden mijn partner en ik: ambitieus, hoogopgeleid, met al onze skills, en opgeteld vijftig jaar ervaring en opleiding als mens. Maar wat waren we onzeker: over elke kreun, elk huiltje, elk boertje van onze baby. We hadden zo ongelofelijk veel vragen.

Crisis

Onze baby was gezond. Maar ik tastte compleet in het duister over hoe ik ooit mijn gewone leven weer zou terug krijgen. De eerste dagen vroeg ik mij sterk af of ik überhaupt zou kunnen blijven werken zoals ik – financial bij een ‘Big Four’-kantoor – altijd had gedaan. Terugkijkend was het gewoon crisis in ons leven. Eentje die ik niet had zien aankomen.

Roze wolk

Natuurlijk was er ook de roze wolk. En als ik nu terugdenk aan mijn kroost, dan ruik ik weer pasgeboren baby. Nog steeds trouwens als ik een baby mag vasthouden, verwonder ik mij: zo klein, alles erop en eraan. Minutenlang kan ik ernaar kijken, en voelen aan handjes en vingertjes. Na onze eerste zoon kwamen er later nog twee bij. Maar ik wilde mijn ouderschap net zo goed aanpakken als andere aspecten in mijn leven. En dat besef was een van de moeilijke momenten die ik heb ervaren als ouder.

Aan de lunchtafel

In mijn werk als financial in de jeugd ggz spreek ik veel met psychologen, pedagogen en gedragsdeskundigen. Helaas gaat het vaak over stoornissen en moeizame situaties van kinderen en gezinnen. Gelukkig kan ik met deze experts ook mijn vragen over opvoeden, opgroeien en de ontwikkeling van mijn kinderen bespreken. Op werkdagen, gewoon aan de lunchtafel. En dat is heel waardevol. Want zelfs al denk dat ik het best goed doe met mijn jongens: ook ik heb zo mijn vragen. Elke fase die mijn kinderen ingaan, opnieuw.

Leiderschap

Natuurlijk er verschil tussen theorie, vaardigheden aanleren en de uitvoering in de praktijk. Maar de kennis en kunde uit de pedagogiek en ontwikkelingspsychologie heeft de kwaliteit van mijn rollen in het leven verbeterd: mijn rol als vader van mijn drie jongens, als partner, als professional in mijn werk en als ondernemer. En het belangrijkste? Dat is het inzicht dat het me heeft gegeven in mijzelf. Om met Remco Claassen te spreken: “Hoe kun je er zijn voor anderen als je niet eens weet wie je zelf bent? De basis van leiderschap over anderen ligt in de leiderschap over jezelf.”

 

 

Over de auteur

Vincent is senior consultant in de zorg en medeoprichter van Pro Parents. Hij is vader van drie jongens in de basisschoolleeftijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *