Persbericht

Pro Parents bouwt een nieuwe realiteit voor werkende ouders

Inclusief werkgever­schap. Als een Pro.

Steeds meer werkende ouders kampen met vermoeidheid, stress en depressieve klachten. Pro Parents weet niet dat het anders moet, maar ook dat het anders kan. Inclusief werkgeverschap, met aandacht voor álle ouders.

Pro Parents | Persbericht

Pro Parents bouwt een nieuwe realiteit voor werkende ouders

Werkende ouders zijn de snelst groeiende populatie op de arbeidsmarkt. Er zijn in Nederland 1,3 miljoen huishoudens met jonge kinderen (<12 jaar), en in 66% van deze gezinnen werken beide ouders. Werkgevers willen deze groep werknemers graag aantrekken of behouden. Tegelijkertijd kampen werkende ouders met grote uitdagingen. De verzuim- en verloopcijfers liegen er niet om. Pro Parents bouwt een nieuwe norm in inclusief werkgeverschap. Voor de ouders van vandaag en morgen.

De uitdagingen voor werkende ouders 

Maar liefst de helft van de werkende ouders met kinderen van nul tot vier jaar kampt met klachten als vermoeidheid, stress en depressie. Dat geldt voor zowel vrouwen als mannen. En maar liefst 70% van de werkende ouders vindt dat de werkgever niet genoeg rekening houdt met de intensieve levensfase waarin ze zitten. Psychosociale arbeidsbelasting is beroepsziekte nummer één in Nederland,” weet Joyce Knappe, founder van Pro Parents. Dat leidt tot 11,4 miljoen verzuimdagen per jaar en miljarden aan verlies voor bedrijven en de overheid. Bedrijven herkennen het probleem. Toch weten ze vaak niet precies om welk soort gezondheidsklachten het gaat, hoeveel jonge ouders daardoor uitstromen en wat dat de organisatie kost. Werkgevers willen de uitstroom van talent voorkomen, maar beschikken niet over effectieve schaalbare interventies.
.

De eerste 1000 dagen op de arbeidsmarkt

Niet alleen de werkgever en werknemers zijn gebaat bij gezinsvriendelijk werkgeverbeleid, maar ook het (ongeboren) kind. In de eerste duizend dagen van het leven van een kind, van conceptie tot de tweede verjaardag van het kind, wordt de basis gelegd voor de gezondheid en het welzijn later. Ook werkomstandigheden van de (aanstaande) jonge ouders hebben invloed op de ontwikkelende baby. 

 

Joyce Knappe: “Gezinsvriendelijk werkgeversbeleid en regelgeving op de werkvloer is dus niet alleen gunstig voor ouders, maar ook voor het jonge kind. Zo zullen bijvoorbeeld ook de gezondheidskosten voor de maatschappij en overheid in belangrijke mate afnemen”.   

De werknemers van nu en ouders van morgen 

The war on talent zorgt dat werkgevers actief kijken naar hoe zij de volgende generatie(s) kunnen binnen halen en binden. “Millennials zonder partner of kind kijken al om zich heen hoe er met collega’s mét kinderen wordt omgegaan. Of het huidige bedrijf een goede basis en randvoorwaarden biedt om een gezin te stichten. Als je daar als werkgever niet op inspeelt, vertrekken je beste mensen naar een concurrent die het beter geregeld heeft, aldus Joyce Knappe. Dit beeld wordt bevestigd door wetenschappelijk onderzoek: Millennials verleggen hun focus zodra ze ouders wordenmoeder of vader–, en meer betrokken willen zijn bij hun gezin.

Eén oplossing voor ouders, leidinggevenden en HR

Er zijn veel werkgevers die inzetten op individuele interventies om vaardigheden te vergroten of op genderspecifieke programma’s die bijvoorbeeld alleen bedoeld zijn voor moeders. Uit onderzoek blijkt echter dat deze interventies niet effectief zijn.  

Wat werkt dan wel? Een integrale aanpak om de werk-privé balans te bevorderen onder werkende ouders met jonge kinderen. In impact en innovatie-termen: een interventiemix. Dus individuele begeleiding, verlofregelingen voor ouders én werkomstandigheden aanpakken. Pro Parents heeft daarom een platform gelanceerd dat niet alleen de ouders ondersteunt, maar ook de werkgever. Dit innovatieve health tech-platform bestaat uit een app voor ouders, een dashboard voor leidinggevenden en een dashboard voor HR.  

Het support system dat iedere ouder verdient

Via de app krijgen jonge ouders toegang tot gepersonaliseerde informatie over (aanstaand) ouderschap en het combineren van werk en gezin. “Heb je bijvoorbeeld te maken met een vroeggeboorte? Of verwacht je een tweeling? Dan krijg je meteen relevante informatie over je belastbaarheid, herstel en relevante wet- en regelgeving.”, zegt Knappe. Ook kun je 24/7 met één druk op de knop contact opnemen met gecertificeerde zorgexperts.  

Leidinggevenden die altijd weten wat te zeggen en te doen

Het dashboard geeft leidinggevenden realtime inzicht in de parent journeys binnen het team. Bovendien ontzorgt het leidinggevenden wanneer er iets gedaan of geregeld moet worden voor de (aanstaande) ouders. Zij krijgen op het juiste moment de juiste informatie en verlof-, arbo-, en gespreksrichtlijnen om hun teamleden goed te kunnen ondersteunen.  

Tot slot krijgt HR via het platform overzichten voor ESG-rapportage, KPI-monitoring en prestaties qua diversiteits- & inclusie-doelstellingen.  

Enorm groeipotentieel

“In Europa is Pro Parents één van de weinige partijen die aan een technologie-oplossing werkt om de uitval van jonge ouders op de werkvloer aan te pakken”, aldus Knappe. In de Verenigde Staten zijn er  al wel bedrijven aan de slag gegaan met een technologie-oplossing om goed werkgeverschap voor gezinnen te ondersteunen. Denk aan Cleo en Maven. “Het is een niche, maar wel een niche met een enorm groeipotentieel”.  

 

In de afgelopen jaren heeft Knappe dan ook al twee succesvolle investeringsrondes achter de rug. In 2023 werd er maar liefst 1,4 miljoen euro opgehaald om het platform verder te ontwikkelen en het team uit te breiden. Bij de ontwikkeling van het platform werkt Pro Parents samen met onder andere TNO en de Radboud Universiteit. Daarnaast zijn verschillende grote werkgevers nauw betrokken in de demo en testfase waaronder BDO Accountants, Bol.com, De Brauw en Mensely.

 

Over Pro Parents

Pro Parents is geen onbekende als het gaat om het ontwikkelen van prijswinnende zorginnovatie binnen de bedrijfsgezondheidszorg. In 2016 creëert het bedrijf het eerste wetenschappelijk onderbouwde offline programma dat aanstaande en werkende ouders ondersteuning biedt. De ingezette digitalisering is een waardevolle aanvulling op het offline repertoire en zorgt voor de juiste zorg op het juiste moment. En een oplossing voor de krapte aan zorgprofessionals die in het vooruitzicht ligt.

Over de founder

Joyce Knappe is een internationale spreker, expert Werkend Ouderschap en directeur oprichter van Pro Parents. Als extern adviseur en toezichthouder is Knappe verbonden aan diverse zorgorganisaties en binnen- en buitenlandse adviescommissies. Zij is drie jaar op rij uitgeroepen tot Woman To Watch (2017, 2018 en 2019) door The Next Women in samenwerking met Elsevier Weekblad. Knappe sprak op het VN/EU-congres Sustainable Development Goals & Gender Inclusion. In 2021 is Knappe opgenomen in de lijst Top 100 Women in Social Enterprise en wordt ze genoemd als een van de 250 influencers door Fem Tech Leaders. 

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

 • De feiten en cijfers in dit bericht zijn gebaseerd op wetenschappelijke bronnen en publicaties. Wil je weten welke? Neem contact met ons op.
 • Voor meer informatie en media aanvragen kunt u contact opnemen via info@proparents.nl. Meer weten over de missie van deze Impact Onderneming? www.proparents.nl.

Download ons perspakket

Een goed verhaal nodig? Er was eens een arbeidsmarkt waarbinnen werkende ouders het steeds moeilijker kregen. En toen kwam Pro Parents om dit te veranderen… Weten hoe dit verder gaat? Download ons perspakket. Daar staat alles in:

• Persbericht document
• Feiten & Cijfers
• Logo
• Over Pro Parents
• Portretten
• Product image
• Team

Werk mee aan onze missie

Wil jij het verschil maken voor de werkende ouders van nu en morgen? Bekijk onze vacatures of neem contact op.

Ik heb interesse in een Demo
van het Pro Parents Platform

Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

  Ik ben:

  Ik heb interesse in een Demo
  van het Pro Parents Platform

  Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

   Ik ben:

   Op de hoogte blijven?

   Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief over werk & ouderschap!

   Ik heb interesse in een Demo
   van het Pro Parents Platform

   Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

    Ik ben: