Pro Parents lanceert eerste trainingsprogramma
voor aanstaande ouders

Pro Parents lanceert eerste trainingsprogramma </br>voor aanstaande ouders
Pro Parents lanceert eerste trainingsprogramma </br>voor aanstaande ouders

Pro Parents lanceert in het eerste kwartaal van 2016 een complete training voor bedrijven die medewerkers willen ondersteunen in de prille fase van gezinsvorming. Jonge werkende ouders zijn aantoonbaar op zoek naar de ideale combinatie van gezin en loopbaan (CBS, 2013). Ook bedrijven hebben veel aandacht voor de work-life balance van hun talentvolle medewerkers. Bovendien kondigde de EU afgelopen week aan dat dit onderwerp is opgenomen in haar strategie voor 2020. De EU zoekt naar goede voorbeelden en stimuleert kennisdeling op dit vlak. Pro Parents verbindt werkgevers en werknemers zodat ze samen hun ambities kunnen verwezenlijken.

De nieuwe training ondersteunt medewerkers met hun ouderschap, gezinsvorming en work-life balance, waarbij de ontwikkeling van ouder en kind centraal staat. De training bereidt ouders voor op de nieuwe situatie met theorie, praktijkervaringen en handvatten. Dit alles in nauwe verbinding met de organisatie waarvoor zij werken. Op die manier kunnen werkgevers een oudervriendelijke werkvloer creëren en zijn zij verzekerd van gemotiveerde, productieve medewerkers die als ouder en als professional kunnen excelleren.

Impact van ouderschap

In de aanloop naar de geboorte is er veel aandacht voor moeder en kind. Na de geboorte is er echter nauwelijks begeleiding voor ouders. Terwijl onderzoek (NJI, 2014) laat zien dat aanstaande ouders voorbereiding op het ouderschap net zo belangrijk vinden als voorbereiding op de bevalling. ‘De verloskundige gaat over de buik en bekken, en de kraamzorg over voeding en verzorging. Iedereen weet hoe baby’s worden gemaakt, maar niemand begeleidt de impact die het ouderschap op je leven heeft,’ aldus Joyce Knappe – directeur van Pro Parents. ‘Dit is een gemiste kans omdat jonge ouders juist grote behoefte hebben aan kennis en praktische handvatten’, zegt Krista Okma – expert opvoeden en opgroeien. En die kennis is vanuit de pedagogiek, ouderschapsleer en ontwikkelingspsychologie al aanwezig. Pro Parents heeft de beschikbare kennis en ervaring bijeen gebracht en vertaald naar een uitgebalanceerd trainingsprogramma.’

Ouderschapstraining

De training van Pro Parents bereidt aanstaande en werkende ouders voor op hun ouderschap. In vier dagdelen, verspreid over een jaar, krijgen ouders brede theorie, ervaringen en praktische handvatten aangeboden. De planning van de bijeenkomsten is afgestemd op de ontwikkelfases van kinderen en ouders. Vragen die aan bod komen zijn: Wat verandert er allemaal? Hoe geef ik vorm aan mijn ouderschap én mijn carrière? Hoeveel zorg kan en wil ik uitbesteden? Wat is goed voor mij, voor de baby en mijn partner? Naast de reguliere sessies is er begeleiding in de vorm van e-coaching of het beantwoorden van specifieke vragen. Pro Parents verzorgt de training in-company bij organisaties of biedt ze aan als open training met ouders van verschillende bedrijven.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Pro Parents biedt de training momenteel primair aan bij bedrijven omdat gezin en werk inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. ‘Medewerkers goed voorbereiden op ouderschap is een onmisbaar onderdeel voor talent management en de invulling van een goede work-life balance. We zien dat grote bedrijven zoals Accenture en Facebook met hun secundaire arbeidsvoorwaarden steeds inventiever zijn om talent aan te trekken en te behouden. De training van Pro Parents waarborgt dat medewerkers die vader of moeder worden, de ruimte en inspiratie krijgen om met bezieling te werken’, zegt Krista Okma.

 

 

Over de auteur

Joyce is expert werkend ouderschap en founder van Pro Parents. Ze is moeder van een dochter en een zoon, op de basisschool. Als bedrijfsantropoloog en opvoedkundige deed Joyce onderzoek naar identiteit en organisatiecultuur, met specialisaties in professionele identiteit en coping-strategieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *