Samen komen tot een goede taakverdeling

Lees deze Beschuit met Feiten

Iedere maand serveren we een nieuwe Beschuit met Feiten: wetenschappelijk onderbouwde informatie voor ouders over werkend ouderschap, in hapklare brokken, zonder zoete opsmuk. Betrouwbaar. Begrijpelijk. Benaderbaar.

Samen komen tot een goede taakverdeling

 1. Home
 2. Werk & ouderschap
 3. Samen komen tot een goede taakverdeling

Als (aanstaande) ouders werk, zorg en huishoudelijke taken verdelen

Veel stellen willen het liefst de taken binnen het gezin gelijk verdelen. In de praktijk zijn in slechts 1 op de 10 Nederlandse gezinnen werk, zorg én huishoudelijke taken gelijk verdeeld. Hoe zorg je ervoor dat jullie verdeling van de taken in en rondom het huis past bij jullie opvattingen, normen en waarden? En dat jullie beiden tevreden zijn en blijven met de taakverdeling?

Ondanks dat gendergelijkheid een belangrijk maatschappelijk thema is, doen moeders verder ruim anderhalf keer zoveel in het huishouden als vaders. Kom je uit een cultuur met sterke genderverdeling? Dan kan het aandeel wat de moeder doet in de huishouding oplopen tot drie tot vier keer zoveel als vaders.

Deze scheefgroei start bij de geboorte van de baby. Terwijl de moeder de huishoudelijke taken blijft doen, schroeft de vader de tijd in het huishouden terug en besteedt deze aan de baby. Same-sex koppels hebben een gelijkwaardigere verdeling dan hetero koppels. Toch worstelen ook zij met het verdelen van taken op het moment dat er een baby bijkomt.

Vijf tips

1) Ga op tijd met elkaar in gesprek
Bij voorkeur al tijdens de zwangerschap. Een taakverdeling die na de komst van een baby ontstaat, vormt vaak (onbewust) de basis voor een taakverdeling op de lange termijn.

2) Zorg voor inzicht in de taken en taakverdeling
Een lijst met huishoudelijke en zorgtaken helpt om meer inzicht te krijgen in wat er eigenlijk allemaal gedaan moet worden in en rondom het huis en in de zorg voor de baby. Vervolgens kunnen jij en je partner afzonderlijk van elkaar per taak aangeven of het leuke klus is, of niet, en wie deze klus gaat doen. Vervolgens leg je jullie lijsten naast elkaar. Veel stellen doen onverwachte ontdekkingen als ze aan de hand van een dergelijke lijst de taken bespreken.

3) Breng in kaart hoeveel tijd een taak kost
Onderzoek wijst uit dat zowel mannen als vrouwen de tijd die ze aan de baby en het huishouden besteden schromelijk overschatten. Vrouwen schatten hun uren twee keer te hoog in, en mannen bijna vier keer. Voor een gesprek over de verdeling van taken is het dus ook belangrijk om zicht te krijgen op de daadwerkelijk bestede uren.

4) Evalueer regelmatig
Neem de huishoudelijke en zorgtaken regelmatig opnieuw onder de loep. Evalueer bijvoorbeeld iedere week samen hoe de afgelopen week is gegaan én loop de taken nog een keer door. Besteed ook vooral aandacht aan wat goed is gegaan. En kijk samen hoe je dingen die minder goed zijn gegaan kunt oplossen.

5) Laat het los
Een goede verdeling betekent ook dingen uit handen durven te geven. Na het verdelen van taken is het belangrijk om onderlinge verschillen in aanpak te respecteren. Je bemoeit je dus niet met de taken van je partner. Dat is haar of zijn domein.

Pro Parents is er voor ouders die werken. En voor werkgevers die dat zo willen houden. Samen bouwen wij het support system dat iedere ouder verdient. Slimme technologie, wetenschappelijk onderbouwde informatie en een netwerk aan experts die 24/7 voor je klaarstaan. Dat is inclusief werkgeverschap. Als een Pro. Ook het verschil maken voor werkende ouders? We vertellen je graag meer

Als bedrijf goed omgaan met Ouderschap op de werkvloer?

Maak een afspraak voor een strategie gesprek en ontdek hoe wij bedrijven ondersteunen. 

Het is lastig om een exact gelijke taakverdeling te realiseren. Dat hoeft ook niet. Er zijn veel factoren die meewegen en spelen, zoals de zorg voor jullie kind(eren), jullie werk en jullie gezondheid. Bovendien kan het voor beide partners heel verschillend zijn waar je waarde aan hecht en plezier uit haalt.

Kijk wel bewust samen naar jullie opvattingen, maatschappelijke verwachtingen of het verschil in loon. Je mag kritisch kijken naar een traditionele rolverdeling die voortkomt uit gewoonte of maatschappelijke druk in plaats van een bewuste beslissing.

Goed advies

De experts van Pro Parents weten wat werkt, voor wie en waarom. Zij delen hun kennis en bieden fysieke en mentale hulp in onze Ouder App en op deze website. Wetenschappelijk onderbouwd en up-to-date.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

Je kunt de bronnen bij dit artikel opvragen door een mail te sturen aan info@proparents.nl.

Wil jij vaker dit soort blogs ontvangen? Wij hebben een nieuwsbrief! Je kunt je hieronder inschrijven.

Eveline Spree

Gerelateerde nieuwsberichten

Werk mee aan onze missie

Wil jij het verschil maken voor de werkende ouders van nu en morgen? Bekijk onze vacatures of neem contact op.Ik heb interesse in een Demo
van het Pro Parents Platform

Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

  Ik ben:

  Ik heb interesse in een Demo
  van het Pro Parents Platform

  Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

   Ik ben:

   Op de hoogte blijven?

   Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief over werk & ouderschap!

   Ik heb interesse in een Demo
   van het Pro Parents Platform

   Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

    Ik ben: