Snappen waar werkende vaders naar snakken

Snappen waar werkende vaders naar snakken
Snappen waar werkende vaders naar snakken

‘Een vader die geen vaderschapsverlof neemt of aangeboden krijgt, is moe, afgeleid, neemt waarschijnlijk beslissingen die slecht zijn voor het bedrijf en voelt zich schuldig dat hij niet thuis is.’ Met deze woorden sluit Blake Mycosky, de oprichter van Tom Shoes, zich aan bij een rij werkende vaders – Mark Zuckerberg voorop – die openlijk uitkomen voor zaken waar zij als werkende ouder tegenaan lopen.

Nu mannelijke CEO rolmodellen zich openlijk uitspreken over de beleving van het vaderschap én die drukke baan, is een emancipatiegolf ingezet. Deze brengt een interessante kanteling in het clichébeeld over werkende ouders met zich mee: de gestreste moeder die zonodig wil werken, veranderd in de carrièreman die family man wil zijn. C-level mannen zijn cruciaal voor deze beweging. Alleen zij kunnen medewerkers meegeven dat het vrij maken van tijd voor je familie niet een teken van zwakte is, die afbreuk doet aan je carrière.

‘Niemand weet hoe je vaders maakt’

‘De eerste dagen als werkende vader vroeg ik mij sterk af of ik überhaupt zou kunnen blijven werken – als financial bij een ‘Big Four’-kantoor – zoals ik altijd had gedaan. Terugkijkend was het gewoon crisis in ons leven, eentje die ik niet zag aankomen’, vertelt Vincent Ariaens directeur van Pro Parents. ‘Iedereen weet hoe baby’s worden gemaakt, maar niemand weet hoe je vaders maakt’, met deze woorden slaat leiderschapstrainer Remco Claassen de spijker op z’n kop volgens Vincent. ‘Daar stonden m’n partner en ik: ambitieus, hoogopgeleid, maar we werden onzeker van elke kreun en elk boertje. We hadden zo ongelofelijk veel vragen.’

Maar waar loop je als werkende ouder in een ‘high performance’ omgeving dan tegenaan? Een vader legt het pakkend uit in een interview met the New York Times (uit 2014): ‘In mijn baan had ik voortdurend de angst om slecht te presteren. Deze angst nam ik ’s avonds mee naar huis, naar m’n gezin, wat een giftige combinatie werd.

Kind met een taxi naar school

Ouders wringen zich in allerlei bochten. Je kind af en toe in een taxi naar school laten gaan om zelf op tijd bij je afspraak te kunnen zijn. Op je thuiswerkdag met je laptop op schoot dringende e-mails beantwoorden, met een dreinende peuter aan je been. Of nachten doorwerken voor die ene key-account. Voor veel werkende ouders zijn dit herkenbare dingen. Werkend ouderschap impliceert het besef van het hebben van een dubbele ambitie. Vaak zijn ze ongelofelijk vastberaden om hard te werken, al is dit tijdelijk. De keerzijde – multitasken, het gevoel aan alle kanten te kort te schieten – het opdoen van deze negatieve faalervaring is heel zwaar voor ouders. Elke ouder heeft namelijk ook “goede ouderervaringen” nodig; voorlezen, kietelen, samen eten, grapjes, maakt dat je je weer helemaal mens voelt.

Snappen waar werkende ouders naar snakken

Om ervoor te zorgen dat deze giftige combinatie wordt uitgebannen uit de corporate wereld wordt inmiddels gewerkt aan een ware cultuur omslag. Het laatste iedereen wil, is een vermoeide ouder met een schuldgevoel, die slechte beslissingen maakt. Wij snappen waar werkende ouders op de werkvloer naar snakken. Daarom verbinden wij met onze programma’s werkgevers en werknemers, zodat zij samen een start kunnen maken met het verwezenlijken van een ouder vriendelijke werkvloer.

Meer weten? Ontvang best practices van toonaangevend werkgevers, de laatste wetenschappelijke inzichten en een inkijkje in de uitdagingen van werkende ouders (en tips). Of maak direct een afspraak voor een strategie gesprek en een preview van onze programma’s.

Bron: Vijf mannelijke leiders over family time

 

 

Over de auteur

Joyce is expert werkend ouderschap en founder van Pro Parents. Ze is moeder van een dochter en een zoon, op de basisschool. Als bedrijfsantropoloog en opvoedkundige deed Joyce onderzoek naar identiteit en organisatiecultuur, met specialisaties in professionele identiteit en coping-strategieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *