Pro Parents ‘best practice’ Sustainable Development Goals

Pro Parents ‘best practice’ Sustainable Development Goals
Pro Parents ‘best practice’ Sustainable Development Goals

Pro Parents gelooft in een wereld waarin werk en alle andere aspecten van het leven in elkaar overlopen. Samen met COFACE organiseerden we 19 en 20 april een internationale VN/EU conferentie in het kader van de Sustainable Development Goals (SDG’s) Centraal stond SDG 5: Gender Equality en work-life balance voor werkende ouders. Minister Jet Bussemaker opende de conferentie. Pro Parents oprichter Joyce Knappe deelde op dag 2 de best practice: Working Parenthood: How to create a roadmap supporting challenges at the work floor?

Samen met beleidsmakers, sociaal ondernemers, universiteiten en werkgevers deelden we veel onderzoeksresultaten. Zo presenteerde Pearl Dykstra positieve cijfers van landen die werken met een daddy quota – een deel van het zwangerschapverlof is hier gereserveerd voor vaders. Ze blijken vaker gebruik te maken van hun verlof.

Daarnaast tonen verschillende studies een verband tussen het welzijn van ouders en het welzijn van kinderen. Renata Kaczmarska van de VN: ‘Als moeders langer verlof nemen, profiteert de gezondheid van pasgeboren baby’s aanzienlijk.’

Alle aanbevelingen uit de onderzoeken en best practises worden verzameld in het Amsterdam Action Plan. Het plan bevat concrete voorstellen met wat er moet  gebeuren om de positie van vrouwen te verstevigen en het geluk en welzijn van jonge gezinnen te vergroten.

Op dag twee mocht Pro Parents oprichter Joyce Knappe onze kijk op Werkend Ouderschap delen; als ‘good practice’ vertelde zij over het ontwikkelproces van ons programma:

‘Weten wij als beleidsmakers eigenlijk werkelijk wat ouders nodig hebben? Wat het betekent om een ouder te zijn? Wij weten allemaal hoe baby’s worden gemaakt, maar hoe worden ouders gemaakt? Hoe ontwikkelen ouders hun life skills?

Er is simpelweg te weinig kennis in het bedrijfsleven over de transformatie die je als mens doormaakt op het moment dat je een baby op de wereld zet en alles wat die levensfase kenmerkt in het leven van mensen; mannen en vrouwen’, stelt Joyce Knappe.

De aanbevelingen van Pro Parents aan de EU:

  1. Kijk naar vraag achter de vraag: Werkend Ouderschap is een proces van sense making. Ouderschap is een verschuiving op identiteitsniveau in het leven van mensen. Mensen proberen voor zichzelf een antwoord te vinden op de vraag: Hoe geef ik betekenis aan mijn ouderschap, als ik werk? Zijn op zoek naar purpose en een manier om gezond te leven, te werken, voor hun kinderen te zorgen en gelukkig te zijn. Werkend Ouderschap zou ook op die manier behandeld moeten worden: gender neutral
  2. We hebben beleid nodig dat zich focust op het praktische aspect van het combineren van een baan met een gezin genaamd RST (Resources Services Time). En beleid en voorzieningen die  jonge stellen voorbereidt op de veranderingen en het vinden van een nieuw levensritme als gezin en laat reflecteren op hun keuzes. We hebben zoals Jan Vandemoortele noemde een empathie-tekort dus laten we investeren in programma’s die hieraan bijdragen!
  3. Omarm de circulaire economie: waarin top-down beleid en van onderop geïnitieerde initiatieven van sociaal ondernemers voor echte sociale innovatie en impact zorgen.

Andere interessante ideeën die we hoorden:

Hoe professioneel zijn vrouwen na verlof? 

Roxanne Kutzer van de Cranfield University deed onderzoek naar de professionele identiteit van vrouwen na hun verlof. Zij toont aan dat het belangrijk is voor moeders om aandacht te schenken aan de professionele- en privé-identiteit van de vrouw ná het verlof. Er wordt onbewust vaak ‘getwijfeld’ aan de commitment van moeders die terugkeren. Ook vaders worstelen in deze fase met de verwachtingen vanaf de werkvloer.

Verandering komt van twee kanten en is nodig in de wereld

UvA rector Dymph van den Boom: “We need change- also bottom up change. Change does not only come from policy makers”

Bekijk de presentatie van Joyce

De volgende fase binnen het Amsterdam Action Plan is alle bevinden omzetten in nationaal en internationaal beleid. In mei en juni 2016 verwachten wij de eerste resultaten. Vanuit Pro Parents houden we je uiteraard op de hoogte.  Bekijk ook de video of presentatie en speech van Joyce en onze persbijlage.

 

 

Over de auteur

Joyce is expert werkend ouderschap en founder van Pro Parents. Ze is moeder van een dochter en een zoon, op de basisschool. Als bedrijfsantropoloog en opvoedkundige deed Joyce onderzoek naar identiteit en organisatiecultuur, met specialisaties in professionele identiteit en coping-strategieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *