Vrouw, voel je net zo vrij als de man

Vrouw, voel je net zo vrij als de man
Vrouw, voel je net zo vrij als de man

‘De man is vrij en vóélt zich vrij, de vrouw is vrij en vóélt zich druk, met deze uitkomst komt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) op deze Internationale Vrouwendag. Echt nieuw is dit niet, maar op zich wel vervelend. Daarom twee Pro Parents inzichten waarvan wij denken dat ze helpen.

Platte cijfers gaan vaak voorbij aan wat iemand voelt, daarom zijn wij blij dat dit SCP onderzoek ook de emotionele belevingswereld meepakt. Maar hoe verander je die belevingswereld?

  1. Het combineren van werk & gezin bestaat uit een praktisch deel – wie doet wat, brengt, haalt, kookt? – en een emotioneel deel – hoe zorg ik ervoor dat ik me een goeie ouder voel, het beste doe voor mijn kind en achter m’n keuzes sta? Om zowel de praktische als de emotionele puzzel te leggen, is het belangrijk te reflecteren en met een helikopterblik naar je eigen proces te kijken.
  2. De verdeling van zorg én de onderhandeling daarover tussen mannen en vrouwen is het bekende tweede punt. Hoe werkt dát? Partners zíjn met elkaar in gesprek over het verdelen van zorgtaken en willen zich daar goed bij voelen. Zodat ze keuzes maken waar ze achter staan én ruimte laten voor elkaar. De “wie heeft het het zwaarst”- strijd, wordt ook in het artikel genoemd. Wij noemen dat de leed-hiërarchie; één van de bekende valkuilen; trap er niet in. Dit komt omdat je niet alleen een idee hebt over hoe je zelf als ouder wilt zijn, maar ook over wat voor vader of moeder de ander zou moeten zijn. Wie zicht heeft op z’n eigen patronen, kan ze veranderen. Lees daarom het blog: ‘Ouders: falen is fabel’.

In een werkomgeving die ouders voldoening geeft, is de combinatie van werk en gezin de sleutel tot succes. Pro Parents heeft de know-how, kennis en het talent om werkgevers en werkende ouders te verbinden. Onze leiderschapsprogramma’s geven werkgevers de kans om hun aanstaande ouders een goede start te geven. Zo investeren we samen in de generatie van de toekomst. Daar worden ouders blij van. Baby’s trouwens ook.

Meer weten over het SCP onderzoek? Lees het hele NRC-artikel: Vrouwen hebben altijd dat opgejaagde gevoel

Direct in je mailbox

Ontvang best practices van toonaangevend werkgevers, de laatste wetenschappelijke inzichten en een inkijkje in de uitdagingen van werkende ouders. Niks missen? Volg Pro Parents ook op Twitter.

 

 

Over de auteur

Joyce is expert werkend ouderschap en founder van Pro Parents. Ze is moeder van een dochter en een zoon, op de basisschool. Als bedrijfsantropoloog en opvoedkundige deed Joyce onderzoek naar identiteit en organisatiecultuur, met specialisaties in professionele identiteit en coping-strategieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *