Waarom welzijnsprogramma’s op de werkvloer vaak niet werken

Hoe kun je als werkgever het welzijn van je werknemers verhogen?

Veel werkgevers ondernemen stappen om werknemers te ondersteunen op het gebied van mentaal welzijn. Toch zien we dat werkstress, burn-out en mentale gezondheidsproblemen blijven groeien. Hoe komt dat? En hoe zorg je ervoor dat je welzijnsinvesteringen wel effectief zijn?

Waarom welzijnsprogramma’s op de werkvloer vaak niet werken

Ondanks aanzienlijke investeringen in welzijnsprogramma’s op de werkvloer, blijven werkstress, burn-out en mentale gezondheidsproblemen groeien. Dit roept de vraag op: waarom werken deze welzijnsprogramma’s niet? Uit onderzoek blijkt dat veel van de welzijnsprogramma’s die zijn gericht op het individu, zoals mindfulness en stressmanagement, inderdaad niet leiden tot verbeteringen in het welzijn. Zo geven werknemers aan dat deze programma’s niet aansluiten bij wat ze écht nodig hebben. Hoe zit dat precies? En hoe zorg je ervoor dat je welzijnsinvesteringen wel effectief zijn?

Gericht op het individu

Veel van de welzijnsprogramma’s richten zich met name op individuele werknemers. Hoewel waardevol, missen ze vaak de impact om echt verschil te maken. Individuele welzijnsprogramma’s richten zich namelijk niet op de onderliggende oorzaken van werkdruk en stress. Zonder het erkennen van deze oorzaken, werken de programma’s niet. Daarnaast blijven veel programma’s onderbenut door obstakels zoals stigma of tijdgebrek, waardoor werknemers ze niet gebruiken. Welzijnsprogramma’s kunnen zelfs averechts werken als de werknemers de werkstructuur of organisatiecultuur als oorzaak zien van hun werkdruk en stress. De programma’s worden dan als hypocriet ervaren en voelen als “window dressing.” Kortom, individuele welzijnsprogramma’s gaan voorbij aan de systemen waarin werknemers werken. Voor blijvend resultaat is een bredere aanpak nodig die ook de werkomgeving en leiderschapsstructuren meeneemt.

Van individueel naar systemisch

Een effectief welzijnsbeleid vraagt om een verschuiving van “I-frame” (interventies gericht op de individuele werknemer) naar “S-frame” (interventies gericht op de bredere organisatie). Let op! Het gaat hierbij niet om het afschaffen van individuele programma’s! Het gaat erom dat deze individuele programma’s worden aangevuld met maatregelen, zoals het trainen en ondersteunen van leidinggevenden en HR. Alleen op deze manier kunnen bedrijven en organisaties de effectiviteit van hun welzijnsinvesteringen optimaliseren.

Richting een brede, oftewel integrale aanpak

Om ervoor te zorgen dat je welzijnsinvesteringen wel effectief zijn, bevelen wij het volgende aan:

  • Verander op basis van de behoeften van je werknemers. Tegen welke uitdagingen lopen de werknemers in jouw organisatie aan? Niet elke organisatie is immers hetzelfde. En welke ondersteuning hebben je werknemers nodig om beter te presteren en zich meer betrokken te voelen? Een zogenaamde ‘needs assessment’ kan hierbij inzicht bieden.
  • Meten is weten. Door duidelijke doelen en meetbare resultaten te hanteren, kun je de effectiviteit van welzijnsinitiatieven monitoren en verbeteren. Alleen zo vind je uit wat werkt voor wie en waarom.
  • De basis op orde. Zorg dat je voldoet aan je zorgplicht en informatieplicht. Een stressmanagement training voor je zwangere die hoge werkdruk en stress ervaart is niet de oplossing. En zeker niet passend volgens de NVAB-richtlijnen, of wenselijk gezien de gevolgen van werkstress voor de uitkomsten van de zwangerschap.
  • Leidinggevenden toerusten om welzijn te bevorderen. Leidinggevenden hebben een grote invloed op het welzijn van hun teams. Trainingen die handvatten geven aan leidinggevenden voor het bespreken van werkdruk, stress en welzijn dragen bij aan een ondersteunende werkomgeving.
  • Werk met internationale standaarden en ESG-kaders. De zorg voor het welzijn van je werknemers is inmiddels een essentieel onderdeel van het ESG-beleid. Maak gebruik van de beschikbare standaarden.

Pro Parents is er voor ouders die werken. En voor werkgevers die dat zo willen houden. Samen bouwen wij het support system dat iedere ouder verdient. Slimme technologie, wetenschappelijk onderbouwde informatie en een netwerk aan experts die 24/7 voor je klaarstaan. Dat is inclusief werkgeverschap. Als een Pro. Ook het verschil maken voor werkende ouders? We vertellen je graag meer

Als bedrijf goed omgaan met Ouderschap op de werkvloer?

Maak een afspraak voor een strategie gesprek en ontdek hoe wij bedrijven ondersteunen. 

PP_BEELDEN_HR_3840x2160_8

Een investering die loont

Door welzijnsinitiatieven op alle niveaus binnen je organisatie te integreren, werk je als organisatie niet alleen aan tevreden en betrokken medewerkers, maar ook aan een duurzaam rendement op je investering. Welzijn is een langetermijnstrategie die vraagt om zowel individuele als organisatorische inzet, met leiders die richting geven en een organisatiecultuur die betrokkenheid en zorg uitdraagt. En daar heeft uiteindelijke iedereen op de werkvloer baat bij.

Roseriet Beijers

De informatie in deze blog zijn gebaseerd op onderzoek en de bronnen kunnen worden opgevraagd door contact met ons op te nemen.

Wil jij vaker dit soort blogs ontvangen? Wij hebben een nieuwsbrief! Je kunt je hieronder inschrijven.

Gerelateerde nieuwsberichten

Werk mee aan onze missie

Wil jij het verschil maken voor de werkende ouders van nu en morgen? Bekijk onze vacatures of neem contact op.



Ik heb interesse in een Demo
van het Pro Parents Platform

Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

    Ik ben:

    Op de hoogte blijven?

    Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief over werk & ouderschap!