Werken en borstvoeding? Oefen met drinken uit de fles.

Lees het in deze Beschuit met Feiten.

Iedere maand serveren we een nieuwe Beschuit met Feiten: wetenschappelijk onderbouwde informatie voor ouders over werkend ouderschap, in hapklare brokken, zonder zoete opsmuk. Betrouwbaar. Begrijpelijk. Benaderbaar.

Werken en borstvoeding? Oefen met drinken uit de fles.

 1. Home
 2. Gezinsvriendelijk werkgeverschap
 3. Werken en borstvoeding? Oefen met drinken uit de fles.

Zo voorkom je dat je baby de fles weigert.

Geef je borstvoeding en ga je binnenkort weer aan het werk? Dan moet je waarschijnlijk op en andere manier gaan voeden: op het werk kolf je, terwijl je baby thuis of op het kinderdagverblijf uit de fles drinkt. Maar alleen met een kolf en een voorraad melk in de vriezer ben je er nog niet. Het gebeurt namelijk regelmatig dat baby’s die borstvoeding gewend zijn de fles weigeren.

Wat is flesweigeren?

Bij flesweigeren wil of kan een baby niet (meer) uit de fles drinken, maar alleen aan de borst. Wanneer je baby de fles weigert, kan hij niet door iemand anders gevoed worden. En kan jij dus niet langer bij je baby wegblijven dan de tijd die tussen twee voedingen zit. Dat is behoorlijk lastig, zeker als je weer begint met werken.

Weigert jouw baby de fles en heb je alles geprobeerd? Dan moet je je baby misschien tijdens werktijd op de opvang voeden, thuiswerken, of de terugkeer naar het werk uitstellen. Als je baby wél goed uit de fles drinkt, helpt dit zowel jou als je kindje bij je terugkeer naar werk.

Vier tips om flesweigeren te voorkomen:

 • Begin op tijd met het oefenen met de fles. Het liefst al wanneer je baby 4 weken oud is. Wanneer je namelijk te lang wacht, weet je baby niet wat deze met de flesspeen moet.
 • Geef minimaal twee tot vier keer per week de fles. Stop niet met oefenen als je baby een paar keer goed uit de fles heeft gedronken, je baby kan de fles alsnog gaan weigeren. Geef daarom regelmatig de fles.
 • Laat iemand anders de fles geven. Lijkt je baby al een voorkeur te hebben voor de borst in plaats van de fles? Het kan helpen als iemand anders de fles geeft. In de armen van de moeder ruikt de baby immers moedermelk.
 • Het gaat om drinken uit de fles, niet om de inhoud. Oefenen met de fles betekent dus niet dat je moet starten met kunstvoeding. Je kolft bijvoorbeeld één à twee uur eerder dan je verwacht dat je kind wil drinken, en die gekolfde melk geef jij (of iemand anders) met de fles.

Tip: Het kan zijn dat je op zo’n moment minder kolft dan je kind nodig heeft. In dat geval vul je het tekort aan met melk uit je voorraad of met wat kunstvoeding. Of je vervroegt de volgende voeding als je baby hierdoor eerder honger heeft.

Advies van de experts

Over flesweigeren en borstvoeding wordt veel gezegd en geschreven. Maar welk advies moet je volgen? De experts van Pro Parents weten wat werkt, voor wie en waarom. Zij delen hun kennis en bieden fysieke en mentale hulp in onze Ouder App en op deze website. Wetenschappelijk onderbouwd en up-to-date.

Pro Parents is er voor ouders die werken. En voor werkgevers die dat zo willen houden. Samen bouwen wij het support system dat iedere ouder verdient. Slimme technologie, wetenschappelijk onderbouwde informatie en een netwerk aan experts die 24/7 voor je klaarstaan. Dat is inclusief werkgeverschap. Als een Pro. Ook het verschil maken voor werkende ouders? We vertellen je graag meer

Als bedrijf goed omgaan met Ouderschap op de werkvloer?

Maak een afspraak voor een strategie gesprek en ontdek hoe wij bedrijven ondersteunen. 

Wil jij vaker dit soort blogs ontvangen? Wij hebben een nieuwsbrief! Je kunt je hieronder inschrijven.

Myrte van Lonkhuijsen

Gerelateerde nieuwsberichten

Werk mee aan onze missie

Wil jij het verschil maken voor de werkende ouders van nu en morgen? Bekijk onze vacatures of neem contact op.Ik heb interesse in een Demo
van het Pro Parents Platform

Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

  Ik ben:

  Ik heb interesse in een Demo
  van het Pro Parents Platform

  Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

   Ik ben:

   Op de hoogte blijven?

   Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief over werk & ouderschap!

   Ik heb interesse in een Demo
   van het Pro Parents Platform

   Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

    Ik ben: