Zijn vaders automatisch gezinsvriendelijke(re) leidinggevenden?

Een leidinggevende die zelf vader is: goed of slecht nieuws voor (aanstaande) ouders?

Hoe eigen ervaringen met vaderschap je als leidinggevende beïnvloeden

Zijn vaders automatisch gezinsvriendelijke(re) leidinggevenden?

 1. Home
 2. Gezinsvriendelijk werkgeverschap
 3. Zijn vaders automatisch gezinsvriendelijke(re) leidinggevenden?

Zijn vaders automatisch gezinsvriendelijke(re) leidinggevenden?

Vaders van dochters maken zich vaker hard voor seksegelijkheid op de werkvloer, blijkt uit recent onderzoek (Wu, 2023). Je zou hierdoor misschien verwachten dat vaders als leidinggevenden ook meer rekening houden met de (aanstaande) ouders in hun team. Maar klopt dit wel? Ja. En nee.

Dochters goed voor gendergelijkheid

Mannelijke CEO’s met dochters zijn meer geneigd zich in te zetten voor een gelijke positie van mannen en vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van Zhiyan Wu van de Rotterdam School of Management. Wanneer dochters worden blootgesteld aan situaties waarin de ongelijkheid tussen man en vrouw duidelijk wordt, raakt dit vaders emotioneel. Dit verandert vervolgens hun houding ten opzichte van sekse en sekseongelijkheid binnen hun eigen bedrijf.

Het onderzoek van Wu toont zelfs aan dat het krijgen van nóg een dochter samenhangt met een aanzienlijke toename van vrouwelijke bestuurders binnen het bedrijf van de vader. Kortom, het vaderschap blijkt een belangrijke katalysator voor leidinggevenden om zich in te zetten voor vrouwenemancipatie op de werkvloer. Goed nieuws voor gendergelijkheid dus. Maar hoe zit het met de houding en steun van leidinggevende vaders ten opzichte van ouderschap binnen hun organisatie?

Putten uit eigen ervaring

“De vrouw van mijn leidinggevende had ook een moeilijke bevalling, dus ik mocht langer verlof nemen.” “Hij wist al dat je harde buiken serieus moet nemen. Samen hebben we gekeken hoe we mijn werk konden aanpassen”. De kans is groot dat je wel eens zo’n opmerking hebt gehoord. Het lijkt logisch dat leidinggevenden die zelf vader zijn, beter rekening willen en kunnen houden met de (aanstaande) ouders in hun team. Ze hebben immers zelf een gezin waarbij de partner ook zwanger is geweest en bevallen. En ze hebben misschien wel baby’s gehad die veel huilden en weinig sliepen. Hierdoor kunnen ze putten uit eigen ervaring en dus beter begrip opbrengen voor de situatie van hun teamleden.

Pro Parents is er voor ouders die werken. En voor werkgevers die dat zo willen houden. Samen bouwen wij het support system dat iedere ouder verdient. Slimme technologie, wetenschappelijk onderbouwde informatie en een netwerk aan experts die 24/7 voor je klaarstaan. Dat is inclusief werkgeverschap. Als een Pro. Ook het verschil maken voor werkende ouders? We vertellen je graag meer

Als bedrijf goed omgaan met Ouderschap op de werkvloer?

Maak een afspraak voor een strategie gesprek en ontdek hoe wij bedrijven ondersteunen. 

Supervisor gatekeeping

Het onderzoek van Hennekam en collega’s (2022) vertelt echter een ander verhaal. Zij ondervroegen een groep vaders die hadden gevraagd om een flexibele werkregeling, zoals vaderschapsverlof, parttime werken of vanuit huis werken. Hun leidinggevenden waren allemaal mannen met kinderen, dus de verwachting was dat zij de vaders in hun team hierin zouden steunen.

Ze ontmoedigen vaders op vier manieren om van flexibele werkregelingen gebruik te maken:

 • Genderrol-bevestigende opmerkingen, zoals ‘Het is natuurlijk fijn om je kinderen te zien opgroeien. Maar uiteindelijk is jouw werk het belangrijkst voor je gezin, want jij brengt het brood op de plank’;
 • Carrièrebedreigingen, zoals ‘Ik snap dat je bij je gezin wil zijn. Maar de bestuurders zullen dit anders zien, en ik weet niet of je promotie er dan nog wel in zit’.
 • Het noemen van praktische bezwaren, zoals ‘Een dag thuis werken is niet praktisch voor het team. Je moet gewoon hier zijn om dingen snel te kunnen oplossen’.
 • Het ontzeggen van steun voor vaderschap op de werkvloer, zoals ‘Als leidinggevende heb ik een bedrijf welke ik draaiende moet houden. Het werkt gewoon niet als iedereen de hele tijd maar met verlof is, minder gaat werken of thuis zit’.

Mazzel met je leidinggevende?

Wat duidelijk naar voren komt uit beide onderzoeken is dat de persoonlijke ervaringen van leidinggevenden van belang zijn voor het werkgeverschap dat zij laten zien. Ook al is een leidinggevende zelf vader, kan dit dus alsnog negatief uitpakken voor de ouders in je organisatie.

Wat kun je hier als werkgever mee?

Zorg dat de leidinggevenden in jouw organisatie goed beslagen ten ijs komen. Bespreek hun eigen ervaringen, en hun bedenkingen om teamleden wel of niet gebruik te laten maken van de flexibele werkregelingen. En maak ze bewust van de voordelen hiervan, niet alleen voor de werknemers zelf, maar ook voor hun gezinnen én de organisatie. Want dat deze regelingen een positieve invloed hebben, is meermaals wetenschappelijk bewezen: het leidt tot minder ziekteverzuim, minder verloop, hogere betrokkenheid en een betere werk-privé-balans. Open het gesprek, zodat iedereen zich bewust wordt van de eigen denkpatronen en zien hoe zij dit kunnen veranderen.

“De vrouw van mijn leidinggevende had ook een moeilijke bevalling, dus ik mocht langer verlof nemen.”

Inclusief werkgeverschap als een pro

Wij streven ernaar dat íedere leidinggevende zorgt dat werkende ouders zich gehoord en gesteund voelen. Of een leidinggevende nou vader (of moeder) is, of niet. Het Pro Parents-platform ondersteunt leidinggevenden, (aanstaande) ouders en HR. Zo is gezinsvriendelijk werkgeverschap geen toevalstreffer, maar een garantie. Meer weten? We denken graag met je mee. Of maak hier een afspraak en krijg een demo van het Pro Parents-platform.

Wil jij vaker dit soort blogs ontvangen? Wij hebben een nieuwsbrief! Je kunt je hieronder inschrijven.

Roseriet Beijers

Gerelateerde nieuwsberichten

Werk mee aan onze missie

Wil jij het verschil maken voor de werkende ouders van nu en morgen? Bekijk onze vacatures of neem contact op.Ik heb interesse in een Demo
van het Pro Parents Platform

Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

  Ik ben:

  Ik heb interesse in een Demo
  van het Pro Parents Platform

  Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

   Ik ben:

   Op de hoogte blijven?

   Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief over werk & ouderschap!

   Ik heb interesse in een Demo
   van het Pro Parents Platform

   Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

    Ik ben: