Alle verlofregelingen tijdens je zwangerschap en na je bevalling op een rij

Lees deze Beschuit met Feiten

Iedere maand serveren we een nieuwe Beschuit met Feiten: wetenschappelijk onderbouwde informatie voor ouders over werkend ouderschap, in hapklare brokken, zonder zoete opsmuk. Betrouwbaar. Begrijpelijk. Benaderbaar.

Alle verlofregelingen tijdens je zwangerschap en na je bevalling op een rij

 1. Home
 2. Werk & ouderschap
 3. Alle verlofregelingen tijdens je zwangerschap en na je bevalling op een rij

Verlof: waar heb recht op als je zwanger bent of pas bevallen?

Hoe zit het ook alweer met je verlof als je eerder of later bevalt dan de uitgerekende datum? En zijn er nog andere soorten verlof waar je gebruik van kunt maken als je zwanger bent? En waar heb je recht op ná de bevalling? In dit artikel zetten we alle verlofregelingen op een rij.

In het kort

In Nederland zijn er een aantal verlofregelingen die ervoor zorgen dat jij goed voor jezelf en je baby kan zorgen in de periode voor en na de geboorte:

 • Zwangerschapsverlof
 • Bevalverlof
 • Ouderschapsverlof

Deze verlofsoorten zijn specifiek bedoeld om je als (aanstaande) ouder te ondersteunen. Daarnaast zijn er een aantal verlofregelingen die niet specifiek aan ouderschap gerelateerd zijn, maar waar je wel gebruik van kan maken: 

 • Kort (betaald) verzuimverlof 
 • Kortdurend en langdurend zorgverlof 
 • Calamiteitenverlof 

Verlofregelingen voor aanstaande en kersverse moeders

1. Zwangerschapsverlof, de weken voor je bevalling 

Je vraagt uiterlijk 3 weken voor je uitgerekende datum schriftelijk je zwangerschapsverlof aan. Daarbij geef je aan wat de uitgerekende datum is en wanneer je wil dat je verlof ingaat. Voor het UWV heb je officieel een zwangerschapsverklaring nodig van je verloskundige of gynaecoloog.  

Je hebt recht op minimaal 16 weken verlof. Dit verlof is onderverdeeld in zwangerschapsverlof (voor de bevalling) en bevalverlof (na de bevalling). Het zwangerschapsverlof start minimaal 4 en maximaal 6 weken voor de uitgerekende datum, je kan zelf kiezen hoeveel weken van tevoren je vrij wil hebben. Houd er rekening mee dat je baby ook eerder dan de uitgerekende datum kan komen en dat je in de aanloop naar de geboorte goed uitgerust moet zijn. Je verlof mag niet minder dan 4 weken voor je uitgerekende datum starten.

2. Bevalverlof

Het bevalverlof duurt minimaal 10 weken na de geboorte. De dagen zwangerschapsverlof die niet zijn opgenomen, als je baby dus vóór de uitgerekende datum komt, worden opgeteld bij het bevalverlof. Dus als je 4 weken voor de geboorte met verlof gaat, en je baby wordt 3 weken voor de uitgerekende datum geboren – dus na 1 week zwangerschapsverlof – dan heb je in totaal 15 weken verlof. 

In bijzondere omstandigheden heb je recht op extra verlof, bijvoorbeeld als je bevalt van een tweeling of als je kindje langer dan een week in het ziekenhuis ligt tijdens jouw verlof. 
 

Tip: Het bevalverlof kan ook gespreid worden opgenomen. Je moet de eerste 6 weken na een bevalling verplicht volledig verlof nemen, daarna kun je het bevalverlof ook gespreid opnemen over een periode van 30 weken. Dit gaat altijd in overleg met je werkgever.  

Een rekensommetje
 • Ben je 4 weken voor de uitgerekende datum met verlof gegaan, en wordt de baby op de uitgerekende datum geboren? Dan heb je daarna nog 12 weken verlof.
 • Ben je 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gegaan, en wordt de baby op de uitgerekende datum geboren? Dan heb je daarna nog 10 weken verlof.
 • Ben je 4 weken voor de uitgerekende datum met verlof gegaan, en wordt de baby 3 weken vóór de uitgerekende datum geboren? Dan heb je daarna nog 15 weken verlof.
 • Ben je 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gegaan, en wordt de baby 1 week ná de uitgerekende datum geboren? Dan heb je daarna nog 10 weken verlof (in totaal dus 17 weken).

3. Ouderschapsverlof

Als ouder heb je recht op ouderschapsverlof: totdat je kind 8 jaar is, mag je verlofuren opnemen om voor je kind te zorgen. Dit gaat om 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Dit verlof kun je flexibel opnemen, bijvoorbeeld een paar uur per week gedurende een langere periode.  

Tot je kind 1 jaar is, kun je minimaal 1 en maximaal 9 weken betaald ouderschapsverlof opnemen. Ouderschapsverlof is betaald verlof, maar hoeveel je betaald krijgt, hangt af van de situatie. Als je meer dan 9 weken ouderschapsverlof opneemt in het eerste jaar, krijg je de uren die buiten de 9 weken vallen niet betaald, maar in sommige cao’s zijn andere afspraken gemaakt.  

Let op: Wil je ouderschapsverlof opnemen? Dan moet je dat minstens 2 maanden voor het aanvang van het verlof aanvragen.

Pro Parents is er voor ouders die werken. En voor werkgevers die dat zo willen houden. Samen bouwen wij het support system dat iedere ouder verdient. Slimme technologie, wetenschappelijk onderbouwde informatie en een netwerk aan experts die 24/7 voor je klaarstaan. Dat is inclusief werkgeverschap. Als een Pro. Ook het verschil maken voor werkende ouders? We vertellen je graag meer

Als bedrijf goed omgaan met Ouderschap op de werkvloer?

Maak een afspraak voor een strategie gesprek en ontdek hoe wij bedrijven ondersteunen. 

Andere verlofregelingen waar je beroep op kunt doen

1. Kort (betaald) verzuimverlof

Kort verzuimverlof is bedoeld voor situaties waarin je kort, bijvoorbeeld een aantal uur, gepland verlof moet opnemen. Dit verlof kun je inzetten om bijvoorbeeld onder werktijd naar de verloskundige of gynaecoloog te gaan.

2. Kortdurend of langdurig zorgverlof

Heeft je kindje extra zorg nodig? Dan kun je hiervoor kort- of langdurig zorgverlof voor opnemen. 

 • Het kortdurend zorgverlof is maximaal twee keer het aantal uren dat je per week werkt. Je hebt recht op maximaal 10 dagen kortdurend zorgverlof per jaar. Je behoudt minimaal 70% van je loon en bouwt ook gewoon vakantiedagen op.
 • Langdurend zorgverlof is maximaal 6 keer het aantal uren dat je per week werkt. Deze uren krijg je niet uitbetaald, tenzij in de cao andere afspraken zijn gemaakt.

3. Calamiteitenverlof: voor acute situaties

Calamiteitenverlof is kort verlof als je plotseling niet kunt werken. Start je bevalling voordat je met verlof bent? Of is er iets met je kind, waardoor je met spoed naar huis moet? Dan heb je recht op calamiteitenverlof.  

Verlof bij miskraam of vroeggeboorte

Bij een miskraam voor de 24 weken, is er geen officiële verlofregeling. Dan meld je je ziek bij je werkgever. En je huisarts kan je doorverwijzen als je hulp nodig met rouw- en verliesverwerking.  


Als je na 24 weken zwangerschap een miskraam krijgt of je baby te vroeg wordt geboren, heb je recht op 16 weken betaald verlof. Als het niet lukt om na die tijd weer te gaan werken, kun je je ziek melden.  
 

Weet waar je recht op hebt

Verlofregelingen zijn er voor jou, voor jouw gezondheid, en die van je baby en gezin. En die zijn er niet voor niets. Dus maak gebruik van je recht op verlof en voer een open gesprek met je werkgever over jullie wensen en verwachtingen. En weet ook dat je náást verlof tijdens je zwangerschap en tot 6 maanden na de bevalling ook recht hebt op o.a. extra pauze. 

Goed advies

De experts van Pro Parents weten wat werkt, voor wie en waarom. Zij delen hun kennis en bieden ondersteuning via ons platform. Wetenschappelijk onderbouwd en up-to-date. Voor ouders die werken, en voor werkgevers die dat zo willen houden.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

Je kunt de bronnen bij dit artikel opvragen door een mail te sturen aan info@proparents.nl.

Wil jij vaker dit soort blogs ontvangen? Wij hebben een nieuwsbrief! Je kunt je hieronder inschrijven.

Eveline Spree

Gerelateerde nieuwsberichten

Werk mee aan onze missie

Wil jij het verschil maken voor de werkende ouders van nu en morgen? Bekijk onze vacatures of neem contact op.Ik heb interesse in een Demo
van het Pro Parents Platform

Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

  Ik ben:

  Ik heb interesse in een Demo
  van het Pro Parents Platform

  Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

   Ik ben:

   Op de hoogte blijven?

   Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief over werk & ouderschap!

   Ik heb interesse in een Demo
   van het Pro Parents Platform

   Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

    Ik ben: