1,3 miljoen gezinnen zijn op zoek naar nieuwe balans tijdens de Coronacrisis

1,3 miljoen gezinnen zijn op zoek naar nieuwe balans tijdens de Coronacrisis
1,3 miljoen gezinnen zijn op zoek naar nieuwe balans tijdens de Coronacrisis

Het coronavirus heeft een enorme impact op onze samenleving. En in het bijzonder op ouders en kinderen. Zeker nu veel ouders thuiswerken en kinderen niet naar school of de kinderopvang kunnen. 1,3 miljoen ouders met kinderen onder de 12 jaar, zoeken naar een nieuwe balans. In 96% van de gezinnen werkt minstens één ouder en in 66% beide ouders. 25% van deze gezinnen zijn eenoudergezinnen.

Om gezinnen in deze nieuwe realiteit te ondersteunen en te adviseren, heeft Pro Parents de krachten gebundeld met gespecialiseerde partners zoals TNO, Argo GGZ en IMH Nederland. Directeur en oprichter van Pro Parents drs Joyce Knappe over dit initiatief: “Het begon met een noodkreet van iemand in mijn eigen team. “Help?! Iemand een tip voor de nervous breakdown van mijn 3-jarige die niet in de speeltuin mag spelen, terwijl all-over- the-place samenscholende ouders rondhangen?! Daarnaast hebben veel ouders vragen over omgaan met angst, praten over cornona, ziek zijn en dood met je kinderen. Maar ook werkverdeling en afstemming met de baas en collega’s, zwangeren met bevalangst vanwege corona en steeds veranderende maatregelen. De doorgaans gezonde-doe-het-zelf-ouder heeft echt steun in de rug nodig.”

Samen met haar partners deelt Pro Parents online kennis en expertise over zaken rondom de ontwikkeling van jonge kinderen, ouderschap en werk, en mentale weerbaarheid in deze heftige tijd. Ze gaan ouders digitaal ondersteunen via: de site Coronavirus: Tips voor thuis met je gezin. Hier krijgen ouders concrete tips, vlogs, blogs en webinars. Daarnaast ligt er een plan voor doorontwikkeling richting e-health en uitbreiding naar online dienstverlening. Op de site van Pro Parents staat een gespecialiseerd team van klinisch psychologen, pedagogen en infant mental health specialisten ouders digitaal bij. Zo houden we elkaar stevig vast, nu afstand houden de nieuwe werkelijkheid is.

Tessa Roseboom (Hoogleraar Vroege Ontwikkeling) over dit initiatief: ‘We weten uit onderzoek dat de stress die een dergelijke crisis oplevert negatieve gevolgen heeft voor ouders en hun (ongeboren) kinderen. Maar óók dat ondersteuning kan helpen om de stress te verminderen waardoor ouders en hun kinderen beter met de stress kunnen omgaan. Zo verkleinen we de kans op negatieve gevolgen. Daarom juich ik dit initiatief van harte toe.’

Dit initiatief wordt ondersteund door de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie. De Goldschmeding Foundation werkt aan een inclusieve en duurzame samenleving vanuit de overtuiging dat een betere wereld ontstaat als mensen elkaars belangen dienen. Hiervoor ondersteunen zij innovatieve praktijkprojecten en excellent wetenschappelijk onderzoek binnen de thema’s Inclusieve Arbeidsmarkt, Circulaire Economie en Menswaardige Economie.

Bron: Branchevereniging van fondsen en foundations: 

Cijfers: werkende ouders CBS 2019

Over de auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *