Antwoord op drie meest gestelde vragen van aanstaande ouders
Kindje op komst? Joyce Knappe geeft advies
Als opvoedkundige is Joyce gespecialiseerd in de psychologie van het ouderschap. Zij beantwoordt drie van de meest gestelde vragen van aanstaande ouders.

Antwoord op drie meest gestelde vragen van aanstaande ouders
Wat je als aanstaande moeder of vader wilt weten
Als het einde van de zwangerschap nadert, zijn er drie vragen die vrijwel iedere aanstaande ouder stelt: hoe gaat het ouderschap mij veranderen? Hoe pak ik mijn terugkeer naar werk aan? En hoe zorg ik voor een goede balans tussen werk en gezin? Joyce Knappe geeft antwoord. En een extra steuntje in de rug.
1: Hoe verander ik door het ouderschap?
Joyce: ‘Vóór het ouderschap heb je jezelf als vertrekpunt. Je weet wie je bent, privé en professioneel. Je kunt je leven wel zo’n beetje overzien. Daardoor verwacht je misschien dat veel bij het oude blijft en dat je kind er gewoon ‘bij komt’. Dat is tot op zekere hoogte waar. Jij bent en blijft dezelfde persoon, maar je leert jezelf ineens beter kennen door het ouderschap. Je ontdekt kanten van jezelf die je nog niet kende. Je komt in situaties en ervaart gevoelens die je nog niet eerder hebt meegemaakt. Je merkt dat andere dingen ineens belangrijk worden.
Alles wordt opnieuw gewogen, geëvalueerd, beoordeeld en bijgestuurd. Hoe je over dingen denkt, hoe je naar je partner kijkt, naar je ouders, je eigen opvoeding, je werk en het leven dat je wenst voor je kind. En voor jezelf. Dat keuzes en frictie zich aandienen is logisch. Het goede nieuws: het is tijdelijk. Gemiddeld duurt het integreren van het ouderschap in je leven tussen de achttien maanden en zes jaar.’
2: Hoe zorg ik voor een soepele terugkeer op mijn werk?
Joyce: ‘Weer gaan werken na je verlof is een overgangsperiode waarin veel verandert. Het verlof in Nederland is relatief kort, voor zowel moeders als vaders. Voor moeders betekent dat bijvoorbeeld dat het lichamelijk herstel na een bevalling doorgaat als je weer aan het werk bent. Bovendien moet je eraan wennen dat je de zorg voor je baby deelt met anderen. Misschien vind je het lastig om je baby voor het eerst achter te laten op de crèche. Het is dan handig om je eerste afspraken net iets later te plannen die eerste weken. Op deze manier kun je ‘s ochtends je baby rustig wegbrengen. En misschien vind je het prettig om je ervaringen of zorgen van je af te praten en te delen met je partner, een vriend, of collega.
Tip: Wanneer je in loondienst werkt, kun je als ouder ook informeren naar coaching speciaal voor (aanstaande) ouders. Dan krijg je handvatten voor het goed afbouwen en/of opbouwen van je werk. Je leert rekening houden met je mogelijkheden en jouw wensen.’
3: Wat kan ik doen om een goede balans te vinden tussen werk en ouderschap?
‘Besef en accepteer dat je in deze fase niet overal controle over hebt. Dit is een tijd waarin je je leven anders gaat inrichten. Gun jezelf de tijd om te reflecteren en evalueren wat er voor jou werkt en hoe jij in het leven wilt staan. Het is niet een puzzel die je in één keer legt.
Doseer daarnaast veranderingen in je leven. Beslis niet alles in één keer. Neem bijvoorbeeld niet direct ontslag als je de eerste weken worstelt met het combineren van werk en gezin. Kijk het even aan, ontdek wat jou helpt en wat jou belemmert.
Wanneer je meer inzicht krijgt in je eigen wensen en behoeftes, kun je met je partner, sociale netwerk, de kinderopvang en/of werkgever in gesprek. Misschien zijn er op je werkregelingen waar je aanspraak op kunt maken. Of kan jij of je partner tijdelijk minder werken.
Blijf daarnaast niet eindeloos doormodderen met een slechte slapende baby of overbelasting, maar zoek op tijd hulp. Je hoeft het niet alleen te doen. Er is veel expertise beschikbaar over eten, huilen, slapen, voeding, troost, emotionele weerbaarheid en het vinden van een nieuw levensritme.’
“Dat frictie en keuzes zich aandienen is logisch. Het goede nieuws: het is tijdelijk.”
Ga het gesprek aan
Een kind krijgen is één van de meest intense dingen die je in je leven mee gaat maken. Joyce: ‘Ze noemen het niet voor niets de tropenjaren. Werkende ouders verdienen een support system, een leidinggevende die begrip toont en je op beschikbare regelingen wijst, collega’s die je steunen en waar je bij terecht kan, en informatie en adviezen die écht kloppen. Eén van de belangrijkste adviezen die ik kan geven: blijf niet alleen zitten met je zorgen of twijfels, praat erover! En wijs je werkgever op Pro Parents.’
BRON: Joyce Knappe werd geïnterviewd door Ina Heijnen in het kader van het boek ‘Spuug op je blouse’.