Verlof aanvragen is te ingewikkeld: voor ouders én werkgevers

Wijs worden uit het 'verlofbos'

Met de komst van het ouderschapsverlof is het verlofstelsel complex geworden. Onze vijf tips voor werkgevers geven helderheid en houvast in het ‘verlofbos’. Inclusief en toegankelijk voor ál je werknemers.

PP_BEELDEN_HR_3840x2160_7-scaled

Verlof aanvragen is te ingewikkeld: voor ouders én werkgevers

Vanaf 2 augustus 2022 hebben alle ouders in Nederland gedurende het eerste jaar, recht op 9 weken betaald verlof, met behoud van 70% van het salaris. Of het een succes is? Is nog niet bekend. Onderzoek moet nog aantonen óf medewerkers en werkgevers goed op de hoogte zijn van hun rechten, en hoe vaak vaders en moeders gebruik maakt van de regeling. En of de verlofregelingen goed toegankelijk zijn voor álle ouders. Wat wel bekend is, is dat het stelsel te complex is geworden. Dit zorgt ervoor dat werknemers èn werkgevers door de bomen het ‘verlof-bos’ niet meer zien.

Wet Betaald Ouderschapsverlof in het kort

Door de Wet Betaald Ouderschapsverlof (WBO) hebben ouders in het eerste levensjaar van hun kind recht op 9 weken verlof. Het loon wordt voor 70% doorbetaald. Het verlofstelsel heeft als doel om werknemers te ondersteunen in:

gezonde balans tussen werk en zorgtaken

gelijke verdeling van zorgtaken tussen partners, en

het verhogen van de arbeidsparticipatie van vrouwen

Het ‘verlof-bos’

In de afgelopen jaren is het verlofstelsel meermaals uitgebreid. Per 1 januari 2019 kregen partners recht op een week geboorteverlof. Per 1 juli 2020 werd dit uitgebreid met vijf weken aanvullend geboorteverlof. En op 2 augustus 2022 trad de WBO in werking. Het UWV en de SER signaleren dat de hoeveelheid verlofregelingen, en de verschillen tussen de regelingen, veel initiatief, kennis en inzet vraagt van werknemers én werkgevers.

Vereenvouding verlofstelsel?

Begin 2023 is een verkenning gestart naar de mogelijkheid om het verlofstelsel te vereenvoudigen.De minister maakt in haar brief in de zomer van 2023 een onderscheid tussen administratieve vereenvoudiging en ook grote, structurele veranderingen. De minister benadrukt dat grote veranderingen in principe aan een volgend kabinet zijn.

Wat kan de werkgever nu doen?

Aangezien een structurele vereenvoudiging dus nog wel even op zich laat wachten, blijft het belangrijk dat werkgevers goede informatie bieden aan hun medewerkers over de verlofregelingen. En dit is belangrijk, want ‘de ruimte en steun die je als werkgever biedt aan jonge ouders voorkomt dat je mensen naar een concurrent vertrekken’, stelt Joyce Knappe, CEO en founder van Pro Parents.

Vijf tips voor werkgevers

Zorg voor goede informatievoorziening over verlofregelingen, zodat iedereen weet waar hij of zij recht op heeft in welke fase en hoe dat precies ingezet kan worden.

Zorg dat je in beeld hebt wie er een kindje verwacht en ga proactief in gesprek. Zo kun je tijdig afspraken maken over verlof en vervanging.

Bespreek verlof niet alleen met (aanstaande) moeders, maar maak het toegankelijk voor iederéén. Ga bijvoorbeeld ook expliciet in gesprek met vaders of medewerkers die een kindje verwachten via adoptie of draagouderschap.

Bied begeleiding, bijvoorbeeld door werknemers maternity en paternity coaching te bieden, inclusief verlof- en terugkeerbegeleiding.

Geef het goede voorbeeld en wees open over hoe je zelf de balans zoekt tussen werk en gezin, en verlof opneemt.


Over de auteur

Joyce Knappe

CEO & Founder Pro Parents

Opvoedkundige & Bedrijfsantropoloog