De gouden regel voor aanstaande ouders

De gouden regel voor aanstaande ouders
De gouden regel voor aanstaande ouders

Als je je eerste kind verwacht, is er een aantal garanties.

  1. Iedereen zegt dat je leven verandert. Maar over de werkelijke omvang heb je zelf nog geen idee.
  2. Je krijgt gegarandeerd (on)gevraagd advies. Vooral op het niveau van de absolute ‘must have’ en de ‘gouden standaard’: “Doe dit nóóit en doe dát altijd”.
  3. Er komen – vaak uit onverwachte hoek – heel veel mythes en ongeschreven regels: over rolpatronen van mannen en vrouwen, en over het combineren van werk en gezin. Hiervan dacht je voorheen: Dat valt toch wel mee?
  4. Je zoekt naar HET handboek over baby’s. En komt erachter dat het er heel veel zijn en dat deze elkaar tegenspreken.
  5. Iedereen – inclusief professionals – heeft het over ‘de buik’ en ‘de bevalling’, maar niet over hoe je daarna ouder bent.
  6. In gezelschap begint er altijd wel iemand over ‘slaapgebrek’, als ze merken dat je ouder in spe bent.
  7. Als het over werk gaat, is dat in de zin van: “Hoe gaan jullie het regelen?” Maar niet over welke dromen en wensen je hebt in je werk- en gezinsleven, en hoe je daar straks samen komt.
  8. Werkelijk iedereen heeft een mening.

Murw geslagen

Als je nog niet onzeker was, ben je het inmiddels wel geworden. Murw geslagen besluit je om je eigen koers te varen. Zodra je erachter bent hoe jouw ideale pad eruitziet, ontmoet je: a) medestanders, en b) tegenstanders. Deze komen uit alle hoeken: je manager, je collega’s, je ouders. Zelfs je partner blijkt heel anders te denken over zaken dan je had ingeschat. Of je baby gedraagt zich heel anders dan jij had bedacht. Of, en dat is nog het meest verrassende: je botst tegen je eigen dromen en ideaalbeelden op.

Van partnerschap naar ouderschap

Even voor de goede orde: dit is normaal. Ouderschap is een life changing experience. Je rolt in je nieuwe rol als ouder en opvoeder. En de relatie met je partner verschuift van partnerschap naar ouderschap. Deze verschillende veranderingen vinden tegelijkertijd plaats. Je ontdekt dat je alle antwoorden zelf hebt, maar er op de een of andere manier nog niet goed bij kan. Of er nog niet bij kan op het moment dat je deze nodig hebt. Juist in jezelf valt dus het meeste te halen.

Wat is normaal?

Sommige dingen horen nu eenmaal bij ouderschap, opvoeden, een partnerrelatie, bij een gezin zijn. Maar wat is normaal en wat niet? Langzaam maar zeker raken we met elkaar het besef daarover kwijt. En dat is heel logisch: door de toenemende globalisering en individualisering wonen we niet meer in gemeenschappen en werken we over de grens. We zien niet meer dagelijks bij familie en buren hoe het werkt. Zeker als hoogopgeleide tweeverdieners refereer je vaak meer aan collega’s. En als je expat bent, al helemaal. We krijgen minder kinderen en op latere leeftijd. En als je je eerste kind krijgt, is dat in veel gevallen de eerste keer dat je een baby vasthoudt. Je hebt een ander leven dan je ouders met hun kostwinnersmodel hadden.

Ideale oplossing

Het leuke van mijn werk voor Pro Parents is dat ik mijzelf zo snel mogelijk overbodig probeer te maken. Mensen weten zelf vaak precies wat ze willen en nodig hebben, merk ik. En tegelijkertijd is het ook heel menselijk om de goede kennis die er is, beter beschikbaar te maken voor alle ouders. Om zo een einde te maken aan de zoektocht op forums, en om een tegenwicht te bieden aan alle boeken die een ideaal beloven ‘als je maar precies methode x of y volgt’. De ideale oplossing? Die is voor iedereen anders. Dat is mijn gouden regel.

 

 

Over de auteur

Joyce is expert werkend ouderschap en founder van Pro Parents. Ze is moeder van een dochter en een zoon, op de basisschool. Als bedrijfsantropoloog en opvoedkundige deed Joyce onderzoek naar identiteit en organisatiecultuur, met specialisaties in professionele identiteit en coping-strategieën.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *