What’s at stake?

What’s at stake?
What’s at stake?

Work-life-integratie is een hot topic. Er is veel aandacht voor het nieuwe werken. Steeds meer mannen bloggen over vaderen en het vrouwelijk leiderschap is al bijna gemeengoed. Boeken als Lean-in, Getting to 50/50 en Maxed Out vinden gretig aftrek. Populair zijn seminars, work-life-balance-cursussen voor topmoeders, en programma’s voor werkende ouders. Maar in alles wat er over het combineren van werk en gezin wordt gezegd en geschreven, vraag ik mij steeds af: Do we really get it? Do we see the bigger picture?

Succes

Want stel nou: je bent een ambitieuze ouder. Wat is dan cruciaal voor succes? Wat nu als je maximale ambities hebt, zowel thuis als op de werkvloer? Natuurlijk wil je ouderschap net zo goed aanpakken als andere aspecten uit je leven. En we weten wat er op het spel staat. Je wil je goed voelen. Je wilt emotionele en intellectuele voldoening halen uit je leven. Je wilt iets betekenen voor de maatschappij.

Thuisfront

Maar wie of wat bepaalt jouw agenda en is doorslaggevend voor de ruimte die je voelt? Er is een onzichtbare stakeholder. Een cruciale, maar tot nu toe weinig gehoorde stem in het debat: het thuisfront. Jouw kinderen en jouw partner zijn de drijvende motor achter jouw energiehuishouding, geluksmanagement en welzijn. Zij zijn doorslaggevend voor de manier waarop jij succesvol in je werk bent.

Kinderen profiteren

Jouw werkgever kan op zijn beurt bijdragen aan het welzijn van jouw thuisfront. Want werkgevers hebben invloed op de gezondheid van de kinderen van medewerkers, zo blijkt uit het werk van Steward D. Friedman, o.a. in Harvard Business Review. Als ouders werken op een manier die veel controle, flexibiliteit en autoriteit geeft over hun werk, dan profiteert de psychische gezondheid van kinderen hier enorm van. Zij ontwikkelen dan minder gedragsproblemen.

Ruimte

Bij het combineren van werk en gezin zijn er dus verschillende stakeholders. Naast de werkgever zijn partner en kinderen cruciaal voor de manier waarop je als ambitieuze ouder de ruimte voelt, krijgt en kan innemen, zowel emotioneel als praktisch. En of je nu man of vrouw bent, die strijd hebben we allemaal. Alleen zijn de manier waarop en de oorzaak voor mannelijke werknemers totaal anders dan voor vrouwelijke werknemers.

Innovatieve aanpak

Onze focus ligt daarom op ouderschap en partnerschap in relatie tot het combineren van werk en gezin. Flexibel werken, technologische oplossingen, netwerken: dat is allemaal broodnodig. En tegelijkertijd slechts een deel van de oplossing. Verzuim voorkomen en prestaties van organisaties vergroten vraagt om een innovatieve aanpak. Want zoals Stephen R. Covey (2001) het zo mooi verwoordde: “De familie is een ultieme test voor organisaties waar wij deel van uitmaken.”

 

 

Over de auteur

Joyce is expert werkend ouderschap en founder van Pro Parents. Ze is moeder van een dochter en een zoon, op de basisschool. Als bedrijfsantropoloog en opvoedkundige deed Joyce onderzoek naar identiteit en organisatiecultuur, met specialisaties in professionele identiteit en coping-strategieën.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *