Werken bij een start-up en zwanger zijn: gaat dat samen? 

Werken bij een start-up en zwanger zijn: gaat dat samen? 
Werken bij een start-up en zwanger zijn: gaat dat samen? 

Pionieren met een groep jonge mensen trok Saskia Knol enorm aan, nadat ze net een half jaar had thuisgezeten na de bevalling van haar dochtertje Raven. In maart vorig jaar kreeg ze de kans om als Operations Manager aan de slag te gaan bij Yippie. ‘Na 5 maanden kwam ik er achter dat ik zwanger was, en moest ik m’n heugelijk nieuws vertellen in een door mannen gedomineerde omgeving.’

Op m’n eerste werkdag zat ik in een lege ruimte. Het enige wat er stond, waren tweedehands stoelen en tafels, onze laptops, een bak energie en de gezamenlijke drive om 100% te geven. De luxe die we hadden, was een koelkast en lekkere koffie.

Heugelijk nieuws vertellen & werkplek vol mannen

Na 5 maanden kwam ik er achter dat ik zwanger was. Niet gepland, maar zeker gewenst. Al snel zaten we op kantoor met 18 man (inderdaad vooral mannen) in een zeer informele, flexibele cultuur waar hard werd gewerkt. Ook ’s avonds, of in het weekend als dat nodig was. In deze omgeving kreeg ik al zweet op mijn voorhoofd bij de gedachte mijn heugelijke nieuws te vertellen. Je bent met twee kinderen toch een stuk minder flexibel. Bezorgd over de reacties van mijn collega’s en mijn tijdelijke contract besloot ik al na 8 weken open kaart te spelen. Gelukkig reageerde iedereen enthousiast!

Doordat we met een jong team werken, is een zwangerschap voor veel van mijn collega’s een ver-van-hun-bed-show. Toch hebben ze geprobeerd om op allerlei manieren te laten zien dat ze meeleefden. Wekelijks kwamen ze langs met repen chocola (want dat willen alle zwangere vrouwen..), dagen te laat vroegen ze opeens hoe mijn echo nou eigenlijk was of we discussieerden tijdens de lunch waarom ik nou eigenlijk niet wilde weten of het een jongetje of meisje zou worden.

Werken deed ik languit op een bank

De bekende zwangerschapsklachten kwamen na een maand of 6; lang achter mijn laptop zitten zonder toetsenbord werd echt onmogelijk. Ik voelde een continue druk op mijn buik. Bij een start-up kun je de ARBO-dienst niet bellen, dus moest ik creatief zijn. Zo heb ik heel wat dagen languit op de bank gelegen met mijn laptop op een stapel kussens en snacks en thee om mij heen gedrapeerd. Ik was helemaal content met mijn nieuwe werkplek en opnieuw ervaarde ik waarom het werken bij een start-up zo leuk is! Mensen uit de financiële sector kwamen wel eens binnen, maar in plaats van verbaasd te reageren dat ik daar half horizontaal op de bank lag, leken ze het eigenlijk juist wel te waarderen. Niemand kijkt ergens van op bij een start-up, zolang je je werk doet en dat heb ik echt als geweldig ervaren!

Meer lezen over het combineren van werk en gezin?

Ontvang hier best practices van toonaangevend werkgevers, de laatste wetenschappelijke inzichten en een inkijkje in de uitdagingen van werkende ouders. In een werkomgeving die ouders voldoening geeft, is de combinatie van werk en gezin de sleutel tot succes. Onze leiderschapsprogramma’s geven werkgevers de kans om hun aanstaande ouders een goede start te geven.

Wat betekent het om werkende ouder te zijn:

Iedereen kan van alles zeggen, maar het belangrijkste is dat jij je goed voelt als ouder. Pro Parents deelt een stukje herkenning. Elke keer beantwoordt een ouder de vraag: wat betekent het om een werkende ouder te zijn. Meedoen, en ook een ervaring met ons delen? Mail dan naar info@proparents.nl.

 

 

Over de auteur

Joyce is expert werkend ouderschap en founder van Pro Parents. Ze is moeder van een dochter en een zoon, op de basisschool. Als bedrijfsantropoloog en opvoedkundige deed Joyce onderzoek naar identiteit en organisatiecultuur, met specialisaties in professionele identiteit en coping-strategieën.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *