Ouders: falen is een fabel

Ouders: falen is een fabel
Ouders: falen is een fabel

Onder ouders heerst angst om te falen. Het lijkt soms of er sprake is van een tsunami aan schuldgevoel. Daarbij komt dat niemand ons garantie lijkt te kunnen geven over wat ‘goed’ is. In de Linda. een typerend voorbeeld: ‘Ik ben een ongelofelijke trut als het aankomt op bedtijden. En dan kun je zeggen: “Ach, bedtijden, dat overleven ze wel. Maar kinderen die niet goed slapen maken meer ruzie en doen het minder goed op school.” Juist, faalangst.

Net als puppy’s op training?

Les in ouderschap, als een soort puppytraining vinden we niks, maar ergens zit er wat in. Voorlichtingsboeken, de verloskundige kijkt naar je buik en je bekken, maar hoe bereid je je voor op de veranderingen in je leven? Hoe stem je verwachtingen op elkaar af? Laten we die drukke baan vooral niet vergeten in dit plaatje. Dus hoe balanceer je tussen haalbaarheid en wenselijkheid?

2 + 1 = 8

In dit geval is 2 + 1 = 8. Laat ons dit kort voor je illustreren. Elke ouder die zich bewust is van deze rekensom, staat namelijk al tien keer sterker. Twee mensen beginnen een relatie, ze raken aan elkaar gehecht. Dit stel gaat voor een gezin en krijgt een baby, de logische 2 + 1 = 3, maar hiermee ben je er nog niet. Je hebt ieder eigen verwachten van hoe je een goeie ouder gaat zijn van, je hebt verwachtingen over hoe de ander is. Dan heb je ook nog verwachtingen tegenover je kind en communiceer je niet alleen als twee mensen met een relatie, maar ook nog als twee ouders.

Schrijfster Corine Koole spreekt in de Linda. met de 81-jarige gezinstherapeut dr. Alice van der Pas, de nestor van de ouderschapstheorie. Over het onderwerp het ‘goed’ doen, zegt zij het volgende: ‘Na dertig jaar werken met gezinnen en 25 jaar nadenken, heb ik nog steeds geen kant-en-klare oplossing.’ Ze hekelt de tv-nanny’s die opvoeden terugbrengen tot een kwestie van consequent gedrag en naughty chairs.

Ouders met helikopterblik

Maar wat kun je dan wel doen? Volgens Alice is het vooral belangrijk om te oefenen met de helikopterblik, zodat je ziet wat je doet en waarom, en daar sluiten wij ons bij aan. Weet wat belangrijk is voor jou, om je een goede ouder te voelen, naast je werk. En maak grenzen en keuzes inzichtelijk. Vooral op de werkvloer, helpt het dat dit soort thema’s bespreekbaar zijn. Je bent niet de enige werkende ouder die hier tegenaan loopt. En, ook niet onbelangrijk: geniet van de momenten waarop het je lukt los te komen van ‘alles wat moet’, in slaap te vallen met je baby op je buik. Dit zijn de ‘goede ouder ervaringen’, waar wij zo van kunnen genieten.

Direct in je mailbox

Ontvang best practices van toonaangevend werkgevers, de laatste wetenschappelijke inzichten en een inkijkje in de uitdagingen van werkende ouders. Niks missen? Volg Pro Parents ook op Twitter.

 

 

Over de auteur

Joyce is expert werkend ouderschap en founder van Pro Parents. Ze is moeder van een dochter en een zoon, op de basisschool. Als bedrijfsantropoloog en opvoedkundige deed Joyce onderzoek naar identiteit en organisatiecultuur, met specialisaties in professionele identiteit en coping-strategieën.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *