Vaderdag: snappen waar werkende vaders naar snakken

Vaderdag: snappen waar werkende vaders naar snakken
Vaderdag: snappen waar werkende vaders naar snakken

‘Een vader die geen vaderschapsverlof neemt of aangeboden krijgt, is moe, afgeleid, neemt waarschijnlijk beslissingen die slecht zijn voor het bedrijf en voelt zich schuldig dat hij niet thuis is.’ Met deze woorden sluit Blake Mycosky, de oprichter van Tom Shoes, zich aan bij een rij werkende vaders – Mark Zuckerberg voorop – die openlijk uitkomen voor zaken waar zij als werkende ouder tegenaan lopen.

Nu mannelijke CEO rolmodellen zich openlijk uitspreken over de beleving van het vaderschap én die drukke baan, is een emancipatiegolf ingezet. Dat brengt een interessante kanteling in het clichébeeld over werkende ouders met zich mee: de gestresste moeder die zonodig wil werken, verandert in de carrièreman die family man wil zijn. C-level mannen zijn cruciaal voor deze beweging. Alleen zij kunnen medewerkers meegeven dat het vrij maken van tijd voor je familie niet een teken van zwakte is, dat afbreuk doet aan je carrière.

‘Niemand weet hoe je vaders maakt’

‘De eerste dagen als werkende vader vroeg ik mij sterk af of ik überhaupt zou kunnen blijven werken – als financial bij een ‘Big Four’-kantoor – zoals ik altijd had gedaan. Terugkijkend was het gewoon crisis in ons leven, eentje die ik niet zag aankomen’, vertelt Vincent Ariaens. ‘Iedereen weet hoe baby’s worden gemaakt, maar niemand weet hoe je vaders maakt’, met deze woorden slaat leiderschapstrainer Remco Claassen de spijker op z’n kop volgens Vincent. ‘Daar stonden m’n partner en ik: ambitieus, hoogopgeleid, maar we werden onzeker van elke kreun en elk boertje. We hadden zo ongelofelijk veel vragen.’

Maar waar loop je als werkende ouder in een ‘high performance’ omgeving dan tegenaan? Een vader legt het pakkend uit in een interview met the New York Times: ‘In mijn baan had ik voortdurend de angst om slecht te presteren. Deze angst nam ik ’s avonds mee naar huis, naar m’n gezin, wat een giftige combinatie werd’.

Kind met een taxi naar school

Ouders wringen zich in allerlei bochten. Je kind af en toe in een taxi naar school laten gaan om zelf op tijd bij je afspraak te kunnen zijn. Op je thuiswerkdag met je laptop op schoot dringende e-mails beantwoorden, met een dreinende peuter aan je been. Of nachten doorwerken voor die ene key-account. Voor veel werkende ouders is dit herkenbaar. Werkend ouderschap impliceert het besef van het hebben van een dubbele ambitie. Vaak zijn jonge ouders ongelofelijk vastberaden om hard te werken, al is dit tijdelijk. De keerzijde – multitasken, het gevoel aan alle kanten te kort te schieten – het opdoen van deze negatieve faalervaring is heel zwaar voor ouders. Elke ouder heeft namelijk ook “goede ouderervaringen” nodig; voorlezen, kietelen, samen eten, grapjes, maakt dat je je weer helemaal mens voelt.

Vertrágen (ja je leest het goed) is een groot goed, in een druk leven. Daar zijn kinderen heel goed in; een langzaam tempo-lummelen.

Snappen waar werkende ouders naar snakken

Ouderschap soepel integreren in je werk; “ik vind het prima als ik een call heb voor een pitch om 8.30 ‘s ochtends en ze horen dat ik net van het schoolplein afloop” zei pas een mannelijke partner bij een consulting bureau. C-level mannen die voorbeeldgedrag laten zien en zich uitspreken over de dagelijkse keuzes die ze maken, is een beweging die snel om zich heen grijpt. (lees ook: Geluk stel je niet uit na werktijd) Zo werken we samen aan de cultuuromslag die maakt dat een giftige combinatie wordt uitgebannen uit de corporate wereld. Het laatste wat iedereen wil, is een vermoeide ouder met een schuldgevoel, die slechte beslissingen maakt. Wij snappen waar werkende ouders op de werkvloer naar snakken. Daarom verbinden wij met onze programma’s werkgevers en werknemers, zodat zij samen een start kunnen maken met het verwezenlijken van een oudervriendelijke werkvloer.

In een werkomgeving die ouders voldoening geeft, is de combinatie van werk en gezin de sleutel tot succes. Pro Parents heeft de know-how, kennis en het talent om werkgevers en werknemers te verbinden. Onze leiderschapsprogramma’s geven werkgevers de kans om hun jonge ouders een goede start te geven. Zo investeren we samen in de generatie van de toekomst. Daar worden ouders blij van. Baby’s trouwens ook.

Als (aanstaande) ouder aan de slag met werk en gezin?

Wil jij de tijd nemen om je te verdiepen in werk en gezin? Begrijpen wat stress en groei met je doen? Weten hoe je focus aanbrengt en je grenzen bewaakt – thuis en op je werk? Ontdek het in de Masterclass Werkende Ouders. Wacht niet te lang met inschrijven, het aantal plekken is beperkt.

button-info-en-aanmelding

Als bedrijf goed omgaan met Ouderschap op de werkvloer?

Maak een afspraak voor een strategiegesprek en ontdek hoe wij bedrijven ondersteunen op dit thema.

Bron: Vijf mannelijke leiders over family time

 

 

Over de auteur

Joyce is expert werkend ouderschap en founder van Pro Parents. Ze is moeder van een dochter en een zoon, op de basisschool. Als bedrijfsantropoloog en opvoedkundige deed Joyce onderzoek naar identiteit en organisatiecultuur, met specialisaties in professionele identiteit en coping-strategieën.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *