Zorg voor leidinggevenden is investeren in de toekomstige generatie

7 tips om leidinggevenden te ontzorgen

Uit recent onderzoek van Gartner blijkt dat leidinggevenden enorm onder druk staan. Hier ligt een kans voor werkgevers om het verschil te maken, voor het welzijn van hun leidinggevenden én die van de volgende generatie.

Zorg voor leidinggevenden is investeren in de toekomstige generatie

 1. Home
 2. Gezinsvriendelijk werkgeverschap
 3. Zorg voor leidinggevenden is investeren in de toekomstige generatie

De uitdagende combinatie van leidinggeven en ouderschap

‘Als we zorgen dat de combinatie van leiderschap en ouderschap werkt, is er veel winst te behalen voor zowel de werkgever als de leidinggevende, én voor de volgende generatie.’ Dr. Roseriet Beijers, Head of Quality bij Pro Parents, pleit voor meer aandacht voor leidinggevenden die kinderen krijgen. En deelt tips om leidinggevenden te ontzorgen.

De paradox van een goede leidinggevende

Recent onderzoek van Gartner toont aan dat leidinggevenden 51% meer taken hebben dan ze feitelijk aankunnen. Bovendien kampt de helft van de managers met stress en vermoeidheid. Roseriet Beijers, Head of Quality bij Pro Parents: ‘Dat dit goed leidinggeven in de weg staat, is vanzelfsprekend. Het heeft effect op de werknemers én het bedrijf.’

Zo neemt het verloop toe. “People don’t leave jobs, they leave managers.” Dit gezegde heb je misschien wel eens gehoord. Ook uit het onderzoek van Gartner blijkt dat 77% van de werknemers de rol van leidinggevende belangrijker vindt dan ooit tevoren. ‘Werknemers hebben hoge verwachtingen van leidinggevenden. Tegelijkertijd staan leidinggevenden al enorm onder druk,’ aldus Roseriet.

Een gezonde generatie

Deze situatie heeft óók effect op de volgende generatie. Hoe? ‘Alleen al omdat leidinggevenden ook kinderen krijgen,’ vertelt Roseriet. In de eerste duizend dagen van het leven van een kind, van conceptie tot de tweede verjaardag van het kind, wordt de basis gelegd voor de gezondheid en het welzijn later. Ook werkomstandigheden van de zwangere hebben dus invloed op de ontwikkelende baby. Roseriet: ‘Leidinggevenden maken vaak (te) lange dagen en ervaren werkgerelateerde stress. Raken zij zwanger? Dan vergroten deze werkomstandigheden de kans op complicaties tijdens de zwangerschap, zoals hoge bloeddruk. De combinatie van lange dagen en stress zorgt zelfs voor een afname van het geboortegewicht met 150 gram en een groter risico op vroeggeboorte. Dit blijkt onder meer uit het onderzoek van Dr. Monique van Beukering en Dr. Tanja Vrijkotte.’

Wat helpt niet?

Leidinggevenden zitten klem. Het is door de hoge werkdruk voor hen moeilijk om goed werkgeverschap te tonen én om gezond zwanger te zijn en te blijven.

De oplossing wordt vaak gezocht in trainingen of programma’s om de vaardigheden van de leidinggevende te vergroten. Maar slechts 25% van de leidinggevenden vindt deze programma’s effectief. En slechts 23% van de HR-managers denkt dat de investering in deze programma’s zich uitbetaalt.

Pro Parents is er voor ouders die werken. En voor werkgevers die dat zo willen houden. Samen bouwen wij het support system dat iedere ouder verdient. Slimme technologie, wetenschappelijk onderbouwde informatie en een netwerk aan experts die 24/7 voor je klaarstaan. Dat is inclusief werkgeverschap. Als een Pro. Ook het verschil maken voor werkende ouders? We vertellen je graag meer

Als bedrijf goed omgaan met Ouderschap op de werkvloer?

Maak een afspraak voor een strategie gesprek en ontdek hoe wij bedrijven ondersteunen. 

7 tips om leidinggevende te ontzorgen

Roseriet: ‘We hebben als maatschappij de rol van leidinggevende opgerekt. De oplossing ligt er dus niet in om de leidinggevenden proberen te veranderen, maar hun functie en omgeving. ‘Don’t fix the manager, fix the system’. Ontzorg en ontlast leidinggevenden.’

Het onderzoek van Gartner geeft daarvoor de volgende tips:

 • Verander de verwachtingen die gekoppeld zijn aan de rol van leidinggevende
 • Maak het makkelijker voor junioren om manager te worden én om hiermee te stoppen
 • Help managers slimme gewoontes en routines te ontwikkelen
 • Verminder het aantal obstakels in processen

Daar voegen wij de volgende tips aan toe:

 • Bied informatievoorziening op maat. Geef leidinggevenden de informatie die op hun situatie van toepassing is.
 • Laat leidinggevenden niet het wiel opnieuw uitvinden, maar laat ze van elkaar leren. En zorg voor standaard werkprocessen.
 • Ontlast leidinggevenden. Bied ruimte in het hoofd. Zet slimme technologie in, inclusief automatische notificaties op het juiste moment.

Dit zijn belangrijke eerste stappen naar het verlichten van de druk en verantwoordelijkheden van leidinggevenden. Zodat zij de beste versie van zichzelf kunnen zijn. En dat is goed voor de leidinggevende, de werknemers én het bedrijf. En niet te vergeten; de volgende generatie.

Een nieuwe norm in werkend ouderschap

Het is tijd voor een nieuwe realiteit voor werkende ouders. Benieuwd wat je als werkgever nog meer kan doen? Pro Parents is je partner als je werk wilt maken van gezinsvriendelijk werkgeverschap.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

Je kunt de bronnen bij dit artikel opvragen door een mail te sturen aan info@proparents.nl.

Wil jij vaker dit soort blogs ontvangen? Wij hebben een nieuwsbrief! Je kunt je hieronder inschrijven.

Roseriet Beijers

Gerelateerde nieuwsberichten

Werk mee aan onze missie

Wil jij het verschil maken voor de werkende ouders van nu en morgen? Bekijk onze vacatures of neem contact op.Ik heb interesse in een Demo
van het Pro Parents Platform

Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

  Ik ben:

  Ik heb interesse in een Demo
  van het Pro Parents Platform

  Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

   Ik ben:

   Op de hoogte blijven?

   Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief over werk & ouderschap!

   Ik heb interesse in een Demo
   van het Pro Parents Platform

   Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

    Ik ben: