Eén jaar betaald ouderschapsverlof

Wijs worden uit het 'verlofbos'

Met de komst van het ouderschapsverlof is het verlofstelsel complex geworden. Onze vijf tips voor werkgevers geven helderheid en houvast in het ‘verlofbos’

Eén jaar betaald ouderschapsverlof

 1. Home
 2. Gezinsvriendelijk werkgeverschap
 3. Eén jaar betaald ouderschapsverlof

Eén jaar betaald ouderschapsverlof

Vanaf 2 augustus 2022 hebben ouders in Nederland gedurende het eerste jaar, recht op 9 weken betaald verlof, met behoud van 70% van het salaris. Deze regeling bestaat vandaag precies één jaar. Of het een succes is? Is nog niet bekend. Onderzoek moet nog aantonen óf medewerkers en werkgevers goed op de hoogte zijn van hun rechten, en hoe vaak vaders en moeders gebruik maakt van de regeling. Wel is bekend dat het stelsel te complex is geworden. Dit zorgt ervoor dat werknemers èn werkgevers door de bomen het ‘verlof-bos’ niet meer zien.

Wet Betaald Ouderschapsverlof in het kort

Door de Wet Betaald Ouderschapsverlof (WBO) hebben ouders in het eerste levensjaar van hun kind recht op 9 weken verlof. Het loon wordt voor 70% doorbetaald. Het verlofstelsel heeft als doel om werknemers te ondersteunen in:

 • gezonde balans tussen werk en zorgtaken
 • gelijke verdeling van zorgtaken tussen partners, en
 • het verhogen van de arbeidsparticipatie van vrouwen

Het ‘verlof-bos’

In de afgelopen jaren is het verlofstelsel meermaals uitgebreid. Per 1 januari 2019 kregen partners recht op een week geboorteverlof. Per 1 juli 2020 werd dit uitgebreid met vijf weken aanvullend geboorteverlof. En op 2 augustus 2022 trad de WBO in werking. Het UWV signaleert dat de hoeveelheid verlofregelingen, en de verschillen tussen de regelingen, veel initiatief, kennis en inzet vraagt van werknemers én werkgevers.

Vereenvouding verlofstelsel?

Begin dit jaar is een verkenning gestart naar de mogelijkheid om het verlofstelsel te vereenvoudigen. De minister maakt in haar brief van 12 juli j.l., op basis van die verkenning een onderscheid tussen administratieve vereenvoudiging en ook grote, structurele veranderingen. De minister komt hier na de zomer op terug, maar benadrukt alvast dat grote veranderingen in principe aan een volgend kabinet zijn.

Wat kan de werkgever nu doen?

Aangezien een structurele vereenvoudiging dus nog wel even op zich laat wachten, blijft het belangrijk dat werkgevers goede informatie bieden aan hun medewerkers over de verlofregelingen. En dit is belangrijk, want ‘de ruimte en steun die je als werkgever biedt aan jonge ouders voorkomt dat je mensen naar een concurrent vertrekken’, stelt Joyce Knappe, CEO en founder van Pro Parents.

Pro Parents is er voor ouders die werken. En voor werkgevers die dat zo willen houden. Samen bouwen wij het support system dat iedere ouder verdient. Slimme technologie, wetenschappelijk onderbouwde informatie en een netwerk aan experts die 24/7 voor je klaarstaan. Dat is inclusief werkgeverschap. Als een Pro. Ook het verschil maken voor werkende ouders? We vertellen je graag meer

Als bedrijf goed omgaan met Ouderschap op de werkvloer?

Maak een afspraak voor een strategie gesprek en ontdek hoe wij bedrijven ondersteunen. 

Vijf tips voor werkgevers

 • Zorg voor goede informatievoorziening over verlofregelingen, zodat iedereen weet waar hij of zij recht op heeft in welke fase en hoe dat precies ingezet kan worden.
 • Zorg dat je in beeld hebt wie er een kindje verwacht en ga proactief in gesprek. Zo kun je tijdig afspraken maken over verlof en vervanging.
 • Bespreek verlof niet alleen met (aanstaande) moeders, maar ook met de vaders.
 • Bied begeleiding, bijvoorbeeld door werknemers maternity en paternity coaching te bieden, inclusief verlof- en terugkeerbegeleiding.
 • Geef het goede voorbeeld en wees open over hoe je zelf de balans zoekt tussen werk en gezin, en verlof opneemt.

Wil jij vaker dit soort blogs ontvangen? Wij hebben een nieuwsbrief! Je kunt je hieronder inschrijven.

Joyce Knappe - Pro Parents

Gerelateerde nieuwsberichten

Werk mee aan onze missie

Wil jij het verschil maken voor de werkende ouders van nu en morgen? Bekijk onze vacatures of neem contact op.Ik heb interesse in een Demo
van het Pro Parents Platform

Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

  Ik ben:

  Ik heb interesse in een Demo
  van het Pro Parents Platform

  Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

   Ik ben:

   Op de hoogte blijven?

   Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief over werk & ouderschap!

   Ik heb interesse in een Demo
   van het Pro Parents Platform

   Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

    Ik ben: