Kindje op komst? Dit zijn alle verlofregelingen voor jou als partner.

Lees deze Beschuit met Feiten

Iedere maand serveren we een nieuwe Beschuit met Feiten: wetenschappelijk onderbouwde informatie voor ouders over werkend ouderschap, in hapklare brokken, zonder zoete opsmuk. Betrouwbaar. Begrijpelijk. Benaderbaar.

Kindje op komst? Dit zijn alle verlofregelingen voor jou als partner.

  1. Home
  2. Werk & ouderschap
  3. Kindje op komst? Dit zijn alle verlofregelingen voor jou als partner.

Verlof: waar heb je als partner recht op als je een kindje verwacht?

Je vrouw is zwanger, dan weet je waarschijnlijk wel dat je recht hebt op geboorteverlof. Maar op welke verlofregelingen kun je nog meer beroep doen? Het verlofstelsel in Nederland is complex. Daarom zetten wij in dit artikel alle verlofregelingen voor partners op een rij.

In het kort

Als partner heb je recht op de volgende verlofregelingen gerelateerd aan ouderschap:

  • Geboorteverlof
  • Aanvullend geboorteverlof
  • Ouderschapsverlof

Deze verlofregelingen zijn specifiek bedoeld om je als kersverse ouder te ondersteunen. Daarnaast zijn er een aantal verlofregelingen die niet specifiek aan ouderschap gerelateerd zijn, maar waar je als (aanstaande) ouder wel gebruik van kan maken rondom en na de geboorte:

  • Kortdurend zorgverlof
  • Langdurend zorgverlof
  • Calamiteitenverlof

Verlofregelingen voor (aanstaande) ouders:

1. EĂ©n week geboorteverlof
Je hebt recht op Ă©Ă©n werkweek geboorteverlof. Dus werk je 40 uur dan heb je ook 40 uur geboorteverlof. Deze 40 uur moet je wel binnen de eerste 4 weken na de geboorte van je baby opnemen.

2. Aanvullend geboorteverlof
Bovenop de werkweek geboorteverlof, kun je als partner maximaal 5 werkweken aanvullend geboorteverlof opnemen. Minimaal 4 weken voordat je dit verlof op wilt nemen, moet je dit melden bij je werkgever.

Aanvullend geboorteverlof mag je aaneengesloten of gespreid opnemen in de eerste 6 maanden na de geboorte van je baby. Je kan er dus voor kiezen om de eerste 6 weken (de werkweek geboorteverlof en de aanvullende 5 weken) na de geboorte thuis te zijn, of bijvoorbeeld iedere week een dag minder te werken. Dit verlof wordt betaald door het UWV en betreft 70% van je dagloon. Er geldt bij het UWV een maximumdagloon van € 228,76.

3. Ouderschapsverlof
Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof: je mag 26 keer het aantal uren dat je per week werkt, opnemen voor de zorg voor je kind. Dat komt dus neer op 26 werkweken; ongeveer 6 maanden verlof.

Dit verlof kun je inzetten tot je kind 8 jaar is. Je kan het verlof een aantal weken aaneengesloten opnemen, of gespreid, bijvoorbeeld een paar uur per week.

In het eerste jaar na de geboorte kun je minimaal 1 en maximaal 9 weken betaald ouderschapsverlof opnemen. Ouderschapsverlof is betaald verlof: je krijgt 70% van het dagloon. Hoeveel je in de praktijk betaald krijgt, hangt af van de situatie. Alle uren ouderschapsverlof boven de 9 weken in het eerste jaar krijg je bijvoorbeeld niet betaald, maar in sommige cao’s zijn andere afspraken gemaakt.

Let op: Wil je ouderschapsverlof opnemen? Dan moet je dat minstens 2 maanden voor het aanvang van het verlof aanvragen.

Pro Parents is er voor ouders die werken. En voor werkgevers die dat zo willen houden. Samen bouwen wij het support system dat iedere ouder verdient. Slimme technologie, wetenschappelijk onderbouwde informatie en een netwerk aan experts die 24/7 voor je klaarstaan. Dat is inclusief werkgeverschap. Als een Pro. Ook het verschil maken voor werkende ouders? We vertellen je graag meer. 

Als bedrijf goed omgaan met Ouderschap op de werkvloer?

Maak een afspraak voor een strategie gesprek en ontdek hoe wij bedrijven ondersteunen. 

Andere verlofregelingen waar je beroep op kunt doen

Tijdens de zwangerschap: kortdurend of langdurend zorgverlof

Is je zwangere partner ziek of hulpbehoevend waardoor je meer zorgtaken op je moet nemen? Dan kun je kortdurend of langdurend zorgverlof aanvragen.

  • Het kortdurend zorgverlof is maximaal twee keer het aantal uren dat je per week werkt. Je hebt recht op maximaal 10 dagen kortdurend zorgverlof per jaar. Je behoudt minimaal 70% van je loon en bouwt ook gewoon vakantiedagen op.
  • Langdurend zorgverlof is maximaal 6 keer het aantal uren dat je per week werkt. Deze uren krijg je niet uitbetaald, tenzij in de cao andere afspraken zijn gemaakt.

Calamiteitenverlof wanneer de bevalling start

Als partner heb je recht op verlof om bij de bevalling te kunnen zijn. Je kunt dan calamiteitenverlof opnemen. Calamiteitenverlof is kort verlof als je plotseling niet kunt werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bijzondere gebeurtenis, zoals dus een bevalling.

Zorgverlof als je moet zorgen voor je partner of kind

Is je partner of kind ziek of hulpbehoevend waardoor je meer zorgtaken op je moet nemen? Dan kun je, net als tijdens de zwangerschap, kortdurend of langdurend verlof aanvragen.

Waarom het belangrijk is om als partner verlof op te nemen

In de afgelopen jaren is het partnerverlof verder uitgebreid, mede naar het voorbeeld van een aantal Scandinavische landen. En met een goede redenen. Het opnemen van verlof door de partner heeft namelijk een positief effect op de verdeling van werk en zorg tussen beide partners. En dat is ook goed voor de gendergelijkheid op de werkplek, het gezin als geheel Ă©n voor ieder afzonderlijk gezinslid.

Zo laat wetenschappelijk onderzoek zien dat het partnerverlof de emotionele band tussen ouder en kind versterkt, en een positief effect heeft op de sociale, emotionele, fysieke en cognitieve ontwikkeling van het kind. Bovendien helpt het verlof van een partner ook de moeder bij het herstel na de bevalling en in de zorg voor het kind.

Kortom:
Met partnerverlof leg je niet alleen de basis voor een goede work-life balance en gendergelijkheid, maar zorg je ook voor een goede start voor jouw gezin en de volgende generatie.

Weet waar je recht op hebt

Het hangt niet af van de welwillendheid van je werkgever of je de tijd krijgt om verlof op te nemen; je bent beschermd door de Nederlandse wet. Weet waar je recht op hebt en voer een open gesprek met je werkgever over je wensen en verwachtingen.

Goed advies

De experts van Pro Parents weten wat werkt, voor wie en waarom. Zij delen hun kennis en bieden ondersteuning via ons platform. Wetenschappelijk onderbouwd en up-to-date. Voor ouders die werken, en voor werkgevers die dat zo willen houden.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

Je kunt de bronnen bij dit artikel opvragen door een mail te sturen aan info@proparents.nl.

Wil jij vaker dit soort blogs ontvangen? Wij hebben een nieuwsbrief! Je kunt je hieronder inschrijven.

Eveline Spree

Gerelateerde nieuwsberichten

Werk mee aan onze missie

Wil jij het verschil maken voor de werkende ouders van nu en morgen? Bekijk onze vacatures of neem contact op.



Ik heb interesse in een Demo
van het Pro Parents Platform

Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

    Ik ben:

    Ik heb interesse in een Demo
    van het Pro Parents Platform

    Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

      Ik ben:

      Op de hoogte blijven?

      Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief over werk & ouderschap!

      Ik heb interesse in een Demo
      van het Pro Parents Platform

      Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

        Ik ben: