Onderwerpen waar je als leidinggevende verschil kan maken

In dit artikel wordt het onderwerp miskraam besproken.

Wat doe je als je leidinggevende een miskraam meldt? Inclusief vijf tips voor het gesprek.

Onderwerpen waar je als leidinggevende verschil kan maken

 1. Home
 2. Gezinsvriendelijk werkgeverschap
 3. Onderwerpen waar je als leidinggevende verschil kan maken

Onderwerpen waar je als leidinggevende verschil kan maken.

Gezinsvriendelijk werkgeverschap: steeds meer leidinggevenden zijn ermee bezig. Maar hoe zorg je als leidinggevende goed voor je werknemers met kinderen? En je werknemers met een kinderwens? En hoe doe je dat als het (aanstaand) ouderschap niet gepaard gaat met groot geluk? In deze reeks behandelen we onderwerpen waar je als leidinggevende verschil kan maken. In dit artikel: het onderwerp miskraam. Wat doe je als leidinggevende als je werknemer een miskraam meldt? Inclusief vijf tips voor het gesprek met je werknemer.

Allereerst een stuk achtergrond

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap, tot 20 weken zwangerschapsduur. Vijftien van de honderd zwangerschappen eindigt in een miskraam. Meestal is de groei al gestopt in de eerste 12 weken. De impact van een miskraam verschilt van persoon tot persoon. Waar het voor de één eigenlijk wel een opluchting is, is het voor een ander erg schrikken. Een miskraam kan ook leiden tot erntige mentale gezondheidsproblemen. Zo voldoet bijna 20% van de moeders 9 maanden na een miskraam aan de criteria van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of heeft last van (ernstige) angst.

Wat als ik geen weet heb van de miskraam?

In Nederland is het vrij gewoon om pas over een kinderwens te praten –en alle (eerdere) ervaringen die hierbij horen– wanneer een vrouw twee tot drie maanden zwanger is. De werknemer is niet verplicht de zwangerschap, of een miskraam, te melden bij de leidinggevende. Het kan dus goed zijn dat je werknemer een miskraam heeft ervaren waar je geen weet van hebt. Je kunt op dat moment de werknemer niet voorzien van de hulp en steun die nodig is.

Om de kans te vergroten dat een werknemer een miskraam deelt, is het verstandig het onderwerp ouderschap binnen je team aan te kaarten. Dat betekent niet dat je moet vragen of iemand een kinderwens heeft (juist niet!). Maar laat je teamleden weten dat ze altijd op je steun kunnen rekenen. Op deze manier kun je alle werknemers de nodige hulp en steun bieden, ook wanneer een prille zwangerschap niet gepaard gaat met groot geluk.

Pro Parents is er voor ouders die werken. En voor werkgevers die dat zo willen houden. Samen bouwen wij het support system dat iedere ouder verdient. Slimme technologie, wetenschappelijk onderbouwde informatie en een netwerk aan experts die 24/7 voor je klaarstaan. Dat is inclusief werkgeverschap. Als een Pro. Ook het verschil maken voor werkende ouders? We vertellen je graag meer

Als bedrijf goed omgaan met Ouderschap op de werkvloer?

Maak een afspraak voor een strategie gesprek en ontdek hoe wij bedrijven ondersteunen. 

Geen één miskraam is hetzelfde

Eigenlijk komen miskramen dus best vaak voor. Maar onthoud: niet elke miskraam is hetzelfde, en ook niet elke persoon is hetzelfde. Het bloedverlies en de vermoeidheid die gepaard gaan met een miskraam kunnen bijvoorbeeld dagen, maar ook weken duren. En ook emotioneel is er verschil. Waar de één vooral geschrokken is, heeft iemand anders misschien het gevoel van falen of verdriet, of verkeert in diepe rouw.

Ook wanneer de werknemer na een miskraam weer aan het werk kan en wil, is per persoon verschillend. Er is bovendien geen verlofregeling in geval van een miskraam. Om te kunnen voorzien in fysiek en mentaal herstel kun je als leidinggevende, in samenspraak met de werknemer wanneer deze je vertelt over de miskraam, een ziektewetuitkering aanvragen.

Beperkte belastbaarheid

Wanneer emoties als verdriet, boosheid en angst op de voorgrond staan bij je werknemer, is er weinig ruimte voor zaken als werk. Wanneer het slechte nieuws komt, laten werknemers alles uit hun handen vallen. Er zijn misschien vervolgonderzoeken of er moeten moeilijke keuzes worden gemaakt. Er is tijd nodig voor herstel en verdriet.

De ouder kan door de vele emoties last hebben van vermoeidheid, slecht slapen en minder eetlust. Het functioneren en de belastbaarheid van de ouder is beperkt. Dit geldt niet alleen voor de vrouw, als ook diens partner. Deze laatste wordt vaak vergeten of over het hoofd gezien bij een miskraam. Maar ook als partner kan iemand tijd nodig hebben. Tijd om de partner te steunen. Tijd om het verlies te verwerken.

Laat je teamleden weten dat ze altijd op jouw steun kunnen rekenen

Een bedrijfsarts kan helpen

Wanneer een werknemer (veel) fysieke en/of mentale klachten bij jou meldt naar aanleiding van een miskraam, wijs deze dan op de bedrijfsarts en de mogelijkheid voor een consult. Het contact tussen een bedrijfsarts en werknemer is vertrouwelijk. Als leidinggevende wordt je dan ook niet op de hoogte gesteld van de inhoud. Het kan zijn dat een werknemer zich daarom vrijer voelt om te praten over zijn/haar fysieke of mentale klachten, en ook beter kan aangeven wat zou helpen. Eventuele aanpassingen aan het werk, bijvoorbeeld qua uren of taken, worden vervolgens in overleg met jou besproken.

Wanneer een werknemer een miskraam bij je meldt, weet dan:

 1. Er is geen verlofregeling rondom miskramen.
  Om hierin te voorzien kun je, indien gewenst, een ziektewetuitkering aanvragen.
 2. Geen één miskraam is hetzelfde.
  Zowel fysiek en mentaal is er veel verschil tussen personen wat betreft de impact van een miskraam.
 3. Een miskraam kan impact hebben op het werk
  Wanneer emoties als verdriet, boosheid en angst op de voorgrond staan, is het functioneren en de belastbaarheid van de ouder beperkt.
 4. Een bedrijfsarts kan helpen.
  Wanneer een werknemer (veel) fysieke en/of mentale klachten meldt naar aanleiding van een miskraam, wijs deze dan op de bedrijfsarts en de mogelijkheid voor een consult.

En volg deze vijf tips voor het gesprek

 1. Maak tijd.
  Zoek een plek waar je ongestoord kan praten.
 2. Reageer begripvol.
  Vraag hoe het met de werknemer gaat. En wat hem of haar zou helpen. Wil de werknemer bijvoorbeeld een tijd(je) niet werken? Of juist wel?
 3. Luister.
  Vul niet in voor de werknemer. Geef geen advies. Deel geen eigen ervaringen. En maak geen relativerende opmerkingen. Dit soort opmerkingen zijn vaak goed bedoeld, maar uitermate pijnlijk. Luister naar wat je werknemer zegt.
 4. Gebruik de woorden die de medewerker ook gebruikt.
  Het woord ‘miskraam’ kan bijvoorbeeld pijnlijk zijn.
 5. Niet elke dag is hetzelfde.
  Neem na 1-2 weken contact op met de werknemer. Vraag hoe het gaat en waar behoefte aan is.

Wil jij vaker dit soort blogs ontvangen? Wij hebben een nieuwsbrief! Je kunt je hieronder inschrijven.

Roseriet Beijers

Gerelateerde nieuwsberichten

Werk mee aan onze missie

Wil jij het verschil maken voor de werkende ouders van nu en morgen? Bekijk onze vacatures of neem contact op.Ik heb interesse in een Demo
van het Pro Parents Platform

Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

  Ik ben:

  Ik heb interesse in een Demo
  van het Pro Parents Platform

  Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

   Ik ben:

   Op de hoogte blijven?

   Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief over werk & ouderschap!

   Ik heb interesse in een Demo
   van het Pro Parents Platform

   Als je je aanmeldt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

    Ik ben: