Dé onderwerpen waar je als leidinggevende verschil kunt maken

Wat als een werknemer een miskraam heeft gehad?

De vijf belangrijkste zaken die je als leidinggevende moet weten en doen wanneer je werknemer een miskraam meldt. Inclusief tips hoe goed in gesprek te gaan met je werknemer.

Dé onderwerpen waar je als leidinggevende verschil kunt maken

  1. Home
  2. Gezinsvriendelijk werkgeverschap
  3. Dé onderwerpen waar je als leidinggevende verschil kunt maken

Dé onderwerpen waar je als leidinggevende verschil kunt maken

Gezinsvriendelijk werkgeverschap: steeds meer leidinggevenden zijn ermee bezig. Maar hoe zorg je als leidinggevende goed voor werknemers met kinderen? Of werknemers met een kinderwens? En hoe doe je dat als het (aanstaand) ouderschap niet gepaard gaat met groot geluk? In deze reeks behandelen we onderwerpen waar je als leidinggevende verschil kunt maken voor je werknemer. In dit artikel de vijf belangrijkste zaken die je als leidinggevende moet weten en doen wanneer je werknemer een miskraam meldt. Inclusief tips hoe goed in gesprek te gaan met je werknemer.

De feiten

Maar liefst 15% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap, tot 20 weken zwangerschapsduur. Meestal is de groei al gestopt in de eerste 12 weken. De impact van een miskraam verschilt van persoon tot persoon. Waar het voor de één eigenlijk wel een opluchting is, is het voor een ander erg schrikken. Een miskraam kan ook leiden tot erntige mentale gezondheidsproblemen. Zo voldoet bijna 20% van de moeders 9 maanden na een miskraam aan de criteria van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of heeft last van (ernstige) angst. Er is echter geen verlofregeling in geval van een miskraam. Om te kunnen voorzien in fysiek en mentaal herstel kun je als leidinggevende, indien gewenst en in samenspraak met je werknemer, een ziektewetuitkering aanvragen.

Wat als ik geen weet heb van de miskraam?

In Nederland is het gebruikelijk om pas over een kinderwens te praten –en alle (eerdere) ervaringen die hierbij horen– wanneer een vrouw twee tot drie maanden zwanger is. De werknemer is niet verplicht de zwangerschap, of een miskraam, te melden bij de leidinggevende. Het kan dus goed zijn dat je werknemer een miskraam heeft ervaren waar je geen weet van hebt. Je kunt op dat moment de werknemer niet voorzien van de hulp en steun die nodig is.

Om de kans te vergroten dat een werknemer een miskraam deelt, is het verstandig het onderwerp ouderschap binnen je team aan te kaarten. Dat betekent niet dat je moet vragen of iemand een kinderwens heeft (juist niet!). Maar laat je teamleden weten dat ze altijd op je steun kunnen rekenen. Op deze manier kun je alle werknemers de nodige hulp en steun bieden, ook wanneer een prille zwangerschap niet gepaard gaat met groot geluk.

Pro Parents is er voor ouders die werken. En voor werkgevers die dat zo willen houden. Samen bouwen wij het supportsysteem dat iedere ouder verdient. Slimme technologie. Ook buiten kantooruren de beste werkgever. Inclusief werkgeverschap. Als een Pro. Bekijk ons Health-Tech platform

Als bedrijf goed omgaan met Ouderschap op de werkvloer?

Maak een afspraak voor een strategie gesprek en ontdek hoe wij bedrijven ondersteunen. 

Geen miskraam is hetzelfde

Miskramen komen dus best vaak voor. Belangrijk te onthouden is, dat niet elke miskraam hetzelfde is, en ieder persoon hier ook verschillend mee om zal gaan. Het bloedverlies en de vermoeidheid die gepaard gaan met een miskraam kunnen bijvoorbeeld dagen, maar ook weken duren. Maar ook emotioneel is er verschil. Waar de één vooral geschrokken is, heeft iemand anders misschien het gevoel van falen of verdriet, of verkeert in diepe rouw. Ook wanneer de werknemer na een miskraam weer aan het werk kan en wil, is per persoon verschillend. Maar hoe weet je dan wat jouw werknemer nodig heeft in deze situatie? Door te praten en te luisteren.

Laat je teamleden weten dat ze altijd op jouw steun kunnen rekenen

Beperkte belastbaarheid

Wanneer emoties als verdriet, boosheid en angst op de voorgrond staan bij je werknemer, is er weinig ruimte voor zaken als werk. Wanneer het slechte nieuws komt, laten werknemers dan alles uit hun handen vallen. Er zijn misschien vervolgonderzoeken of er moeten moeilijke keuzes worden gemaakt. Er is tijd nodig voor herstel en verdriet.

De ouder kan door de vele emoties last hebben van vermoeidheid, slecht slapen en minder eetlust. Het functioneren en de belastbaarheid van de ouder is beperkt. Begrip tonen, werkzaamheden uit handen nemen en tijd geven is wat je medewerker dan nodig heeft.

En dit geldt zowel voor de vrouw, als diens partner. Deze laatste wordt vaak vergeten of over het hoofd gezien bij een miskraam. Maar ook als partner kan je tijd nodig hebben. Tijd om je vrouw te steunen. Tijd om het verlies te verwerken.

Kortom

Wat je moet doen en weten wanneer een werknemer een miskraam bij jou meldt:

  1. Miskramen komen veel voor
    De kans dat (één van) je werknemers met een miskraam te maken krijgt is best groot
  2. Er is geen verlofregeling rondom miskramen
    Om hierin te voorzien kun je, indien gewenst, een ziektewetuitkering aanvragen
  3. Geen miskraam is hetzelfde
    Zowel fysiek als mentaal is de impact van een miskraam per persoon verschillend
  4. Een miskraam kan impact hebben op het werk
    Wanneer emoties als verdriet, boosheid en angst op de voorgrond staan, is het functioneren en de belastbaarheid van de ouder beperkt
  5. Ga altijd in gesprek met je werknemer
    Praat met je werknemer om te leren hoe deze persoon de miskraam ervaart en waar behoefte aan is; we geven jou hieronder handvatten om dit gesprek te voeren

Tips

voor het

gesprek

Maak tijd
Zoek een plek waar je ongestoord kunt praten.

Reageer begripvol
Vraag hoe het met de werknemer gaat. En wat hem of haar zou helpen. Wil de werknemer bijvoorbeeld een tijd(je) niet werken? Of juist wel?

Luister
Vul niet in voor de werknemer. Geef geen advies. Deel geen eigen ervaringen. En maak geen relativerende opmerkingen. Dit soort opmerkingen zijn vaak goed bedoeld, maar uitermate pijnlijk. Luister naar wat je werknemer zegt.

Gebruik de woorden die de medewerker ook gebruikt
Het woord ‘miskraam’ kan bijvoorbeeld pijnlijk zijn.

Niet elke dag is hetzelfde
Neem na 1-2 weken contact op met de werknemer. Vraag opnieuw hoe het gaat en waar behoefte aan is.

Wil jij vaker dit soort blogs ontvangen? Wij hebben een nieuwsbrief! Je kunt je hieronder inschrijven.

Gerelateerde nieuwsberichten

Werk mee aan onze missie

Wil jij het verschil maken voor de werkende ouders van nu en morgen? Bekijk onze vacatures of neem contact op.



Op de hoogte blijven?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief over werk & ouderschap!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief over werk & ouderschap!